Spiegels van Dirk Dijkstra. Materiaal: Roestvrij staal. Datum: 1992.
Spiegels van Dirk Dijkstra. Materiaal: Roestvrij staal. Datum: 1992. (Foto: )

Beeldverhaal... Spiegels

  Cultuur

Door Nina van Katwijk

Op straat, in de openbare ruimte staan kunstwerken. Maar waarom staan ze daar eigenlijk? Elke week staat de rubriek 'Beeldverhaal' stil bij een ander kunstwerk uit Rijswijk.

Rijswijk - Middenin de vijver naast de Generaal Spoorlaan staat een vijf meter hoge puntige constructie, bestaande uit dikke en dunne stalen buizen. Met enige fantasie zou het kunstwerk een zeilbootje kunnen voorstellen.

Gelijk en tegengesteld?

Het kunstwerk 'Spiegels' is ontworpen door Dirk Dijkstra om de afstand tussen de nieuwe schouwburg en het oude stadhuis te overbruggen.

Het viel Dijkstra op dat de twee gebouwen zowel op elkaar lijken als veel van elkaar verschillen. Zo hebben beide gebouwen een toren en veel ramen met smalle rechthoekige tussenstukken in de gevel.

Hier staat tegenover dat het voormalig stadhuis massief oogt en rechthoekig van vorm is, terwijl de schouwburg luchtig oogt en uit ronde vormen bestaat. De "spiegel" verbeeldt de overeenkomsten tussen de twee gebouwen en de scheve vormen geven de aanzienlijke verschillen weer.

Spiegels zonder spiegel?

Ondanks de naam bevat het beeld geen echte spiegels... maar wel een fontein. Rondom het beeld zijn namelijk een aantal kleine fonteintjes geplaatst die met mooi weer worden aangezet. Dijkstra heeft vaker fonteinen ontworpen maar richt zich momenteel vooral op keramiek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden