Windroos door Nout Visser. Materiaal: graniet. Datum:1987.
Windroos door Nout Visser. Materiaal: graniet. Datum:1987. (Foto: )

Beeldverhaal... Windroos

  Cultuur

Door Nina van Katwijk

Op straat, in de openbare ruimte staan kunstwerken. Maar waarom staan ze daar eigenlijk? Elke week staat de rubriek 'Beeldverhaal' stil bij een ander kunstwerk uit Rijswijk.

Rijswijk – Op het drukke kruispunt van de Generaal Spoorlaan en Huis te Langelaan, naast de Put, staat een massieve granieten mini-piramide.

Tegendraads?

De gemeente Rijswijk gaf aan beeldhouwer Nout Visser de opdracht om de kruising markeren met een opvallend kunstwerk. Visser zag de horizontale lijnen van de wegen, fiets- en voetgangerspaden en de verticale lijnen van de gebouwen en bomen rondom de kruising. Om dwars te liggen ontwierp hij een kunstwerk met schuine lijnen. En om nog meer contrast te creëren gebruikte hij ruw én gezaagd graniet als materiaal. Visser zoekt zijn inspiratie in de contrasten en overeenkomsten tussen natuur en cultuur, de omgeving en het kunstwerk en de contrast tussen materialen. De basis van zijn werken bestaat vaak uit massieve blokken graniet, gecombineerd met luchtigere materialen.

Waarom windroos?

Een windroos is een stervormig figuur dat de vier windrichtingen aangeeft: noord, zuid, oost en west. Soms geven vier kleinere punten de halve windrichtingen aan. Het beeld 'Windroos' verbeeld de bovenste piek van de ster, de rest "lijkt" zich onder de grond te bevinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden