Ho! van Herman Lammers. Materiaal: Brons, graniet en neon. Datum: 2004.
Ho! van Herman Lammers. Materiaal: Brons, graniet en neon. Datum: 2004. (Foto: )

Beeldverhaal... Ho!

  Cultuur

Door Nina van Katwijk

Op straat, in de openbare ruimte staan kunstwerken. Maar waarom staan ze daar eigenlijk? Elke week staat de rubriek 'Beeldverhaal' stil bij een ander kunstwerk uit Rijswijk.

Rijswijk - Vorige week onderzocht 'Beeldverhaal' het kunstwerk Oost-West. Dit beeld stond vroeger op het Piramideplein. Tegenwoordig bevindt zich hier de beeldenserie 'Ho!', waarvan de drie acrobaten voor de ingang van het station het meest opvallen.

Acrobatiek op het perron?

De acrobaten torenen net als Oost-West overal bovenuit. Omdat het station voornamelijk ondergronds is vond de gemeente Rijswijk het nodig om een opvallend herkenningspunt te creëren. Volgens beeldhouwer, tekenaar en fotograaf Herman Lammers lijken treinreizigers soms net acrobaten. Tijdens het in- en uitstappen dringt iedereen zó dicht op elkaar dat ze haast wel acrobatiek moeten uitvoeren om van het perron af te komen.

Bevroren beweging?

In elke piramide van het station hangt een neonfiguur dat de ondergrondse 's nachts doet oplichten en van vrolijkheid voorziet. Zo hangen er een slingerende aap, een koorddansende olifant, een stilhangende wolk, een hond die een haas achtervolgd door een hoepel, schommelende mensen en springende kinderen. Alle figuren bestaan uit "bevroren momenten van beweging." Iets wat alle reizigers ook zien als ze om zich heen kijken in de haast en de drukte.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden