Foto: Nina van Katwijk

Beeldverhaal... Oost-West

  Cultuur

Door Nina van Katwijk

Overal in de openbare ruimte staan kunstwerken. Maar waarom staan ze daar eigenlijk? Elke week staat de rubriek 'Beeldverhaal' stil bij een ander kunstwerk uit Rijswijk.

Rijswijk – Op de hoek van de Schaapweg en de Sir Winston Churchillaan staan drie elf meter hoge witte masten met elk een paneel van fiberglas aan de top. Dit kunstwerk, Oost-West genaamd, heeft echter eerst op een andere plek in Rijswijk gestaan.

Geen plek?

Beeldhouw Herby Nijenhuis ontwierp Oost-West oorspronkelijk voor het NS Station op het Piramideplein. Door de herinrichting van het plein was er geen plek meer voor het kunstwerk. Oost-West verhuisde naar de Schaapweg, waar het kunstwerk al van verre te zien is door de voorbijrijdende automobilisten.

Jonkvrouwen en zeilboten?

Nijenhuis gaf twee betekenissen aan zijn kunstwerk. De eerste associatie die hij aan de beelden koppelde is dat van drie jonkvrouwen die, met de armen schuin omhoog, de reizigers met wapperende zakdoekjes toewuiven. De tweede associatie is een stuk gemakkelijker te zien. De drie palen doen denken aan de masten van een zeilboot, met de fiberglasplaten als kleine zeiltjes. Beide boodschappen zijn toepasselijk voor de twee locaties van Oost-West; De reizigers worden uitgezwaaid wanneer ze aan hun reis beginnen, of ze Rijswijk nu verlaten via de trein, de auto of per boot.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden