Foto:

Beeldverhaal... Tarzanbocht

  Cultuur

Door Nina van Katwijk

Op straat, in de openbare ruimte staan kunstwerken. Maar wat is de betekenis achter het beeld? Elke week staat de rubriek 'Beeldverhaal' stil bij een ander kunstwerk uit Rijswijk.

Rijswijk – Op de middenberm bij de Generaal Spoorlaan en de Schaapweg staat een 5,50 meter hoog kunstwerk dat nog het meest lijkt op een paperclip met een vreemd gevormde oorbel eraan. Dit beeld draagt de naam "De Tarzanbocht."

Sieraden en vruchten?

De Tarzanbocht is typisch voor het werk van kunstenares Dorothé Jehoel. Veel van haar kunstwerken verbeelden een sieraad of vrucht, hangend een paal. Soms zijn deze beelden klein en kun je ze als decoratie in de woonkamer neer zetten, soms staan de beelden langs een weg of op een plein en zijn ze enorm groot. Jehoel maakt zelfs schilderijen en behang met ditzelfde thema. Jehoels interesse in sieraden heeft haar geïnspireerd om een sieradenwebshop met eigen ontwerpen te beginnen.

Net als een racecircuit?

De kunstenares heeft ook een unieke symbolische betekenis aan het beeld gegeven. De paperclip doet denken aan de bochten van een racecircuit en de naam is geleend van de beruchte 'Tarzanbocht' van het racecircuit in Zandvoort, waar menig coureur spectaculaire inhaalmanoeuvres heeft uitgevoerd. De automobilisten die over de T-splitsing rijden zijn geen coureur maar ze scheuren wel met een noodvaart langs het kunstwerk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden