Foto:

'Levensliederen hebben een glans'

  Cultuur

Frans Limbertie

Joke Bruijs maakt nostalgische trip

Met de muzikanten van Música Extrema heeft Joke Bruijs het juiste gezelschap gevonden om haar stem aan levensliederen uit diverse landen te lenen. Op dinsdag 29 januari komt ze die zingen in de Rijswijkse Schouwburg. "Met Cafe du Monde brengen we via mooie liedjes alle emoties in het leven bij elkaar."

Rijswijk - We zijn uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij een repetitie van Joke en haar combo in het Haagse Koorenhuis. De groep is net bezig met het lied 'Gek hè' van Robert Long als we binnenkomen. Het is bijzonder om te zien en te horen hoe zo'n repetitie in zijn werk gaat. Het klinkt alsof ze al jaren bij elkaar zijn. Maar niets blijkt minder waar, want dit is pas de eerste repetitie. "Dit is toevallig op mijn pad gekomen," vertelt de spontane Rotterdamse zangeres en actrice. "Ben van der Dungen, leider van dit gelegenheidsorkest, heeft via mijn nichtje Nancy contact met mij gezocht. We kenden elkaar al een beetje uit de muziekwereld. Hij wilde met levensliederen van over de hele wereld, vertaald in het Nederlands, de theaters in gaan, en had daarbij mij in gedachte als zangeres. Zingen blijft nou eenmaal mijn grote passie. En het is een feestje om al die liedjes te mogen doen."

Samen met Ben heeft Joke een tijdje naar het juiste repertoire gezocht. Was het moeilijk om een keuze te maken? "Ja, best wel, want er is zoveel moois, dat geloof je niet joh. We hadden op een gegeven moment dertig stukken en er zijn er twintig van overgebleven. Het moesten wel echte levensliederen worden. Liedjes over vreugde, blijdschap en geluk, maar ook een over ellende en verdriet, want dat is toch wat het leven een beetje is. Het mooie is, dat we in dit programma verschillende stijlen bij elkaar brengen. Chansons, schlagers, fado's en smartlappen uit ons eigen land, Frankrijk en Italië. We hebben zelfs een liedje uit Roemenië. Die liedjes komen echt uit het hart. Het zijn pareltjes."

Van een hoop liedjes waren al vertalingen, maar voor dit programma zijn er speciaal nog een paar geschreven, waarbij Jan Rot het meeste heeft gedaan. "Dat doet hij natuurlijk fantastisch," zegt Joke. "Zo heeft hij een liedje van Amy Winehouse vertaald, waar Ben dan weer een reggaeversie van heeft gemaakt. Heel apart. En Gerard Cox heeft bijvoorbeeld een vertaling van Gilbert Becaud's 'Et maintenant' gedaan. En ook George Groot, met wie ik vroeger bij de cabaretgroep Don Quishocking speelde, heeft zijn bijdrage geleverd." Er is bewust voor gekozen om het klein en intiem te houden. "Die kleine zaaltjes zijn natuurlijk geweldig om in te spelen. Dicht op het publiek zitten en ze dan meenemen in die hele sfeer. We beginnen in Vlaardingen en Rijswijk staat als tweede op de lijst. Oh ja, dat wil ik ook nog even kwijt: het liedje 'Als een wilde orchidee' doen we ook. Dat is misschien wel de grootste smartlap aller tijden. Mijn vader zong dat vroeger voor mijn moeder. Het maakt mooie herinneringen bij me los. Ik ben enorm blij dat ik dat mag zingen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden