Foto:

Beeldverhaal... Lift-Off

  Cultuur

Door Nina van Katwijk

Op straat, in de openbare ruimte staan kunstwerken. Maar wat is de betekenis achter die beelden? Elke week staat de rubriek 'Beeldverhaal' stil bij een ander kunstwerk uit Rijswijk.

Rijswijk - Op het terrein van de Wethouder Brederodeschool, aan de Goedendorplaan, staat een beeld dat uit twee op elkaar gestapelde ovalen lijkt.

Een abstracte raket?

Lift-Off is neergezet tijdens de herbouw van de basisschool. Het gebouw had schade opgelopen na een brand en de gemeente heeft deze kans aangegrepen om alles grondig op te knappen. Het ontwerp is gemaakt door beeldhouwer, installatiekunstenaar en schilder Jos Hachmang. Hachmang verwerkt regelmatig een vervoersmiddelenmotief in zijn creaties, in dit geval stelt het beeld een abstracte raket voor.

Gaat het opstijgen?

Hoe langer je naar het beeld kijkt, hoe meer je het gevoel krijgt dat het gaat opstijgen. De roodbruine bovenste helft van het beeld is de raket, de goudkleurige onderkant stelt de vlam voor die de raket de lucht in schiet. Hachmang zag een gelijkenis met de kinderen op de basisschool. De raket komt van de grond los, net als de kinderen die net aan hun levensreis beginnen. De raket staat volgens hem voor vooruitgang, verwachting, beweging en een opgaande lijn. Het beeld dank haar naam aan de Engelse ruimtevaart term Lift-Off, het moment waarop de raket los komt van de grond.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden