Foto:

Beeldverhaal... Het rode lint

  Cultuur

Door Nina van Katwijk

Op straat, in de openbare ruimte staan kunstwerken. Maar waarom staan ze daar eigenlijk? Elke week staat de rubriek 'Beeldverhaal' stil bij een ander kunstwerk uit Rijswijk.

Rijswijk - Op de hoek van Zoomseweg, de Diepenhorstlaan en de afrit van de A4 staat het beeld "Het rode lint." Dit kunstwerk markeert één van de grote toegangswegen van Rijswijk.

Van papier naar kunstwerk

Het rode lint kronkelt langs een serie tandwielen, die de bedrijvigheid van het nabijgelegen bedrijventerrein 'De Plaspoelpolder' benadrukken. Het lint bindt al deze bedrijven samen. Ontwerpster Wera Bishoff - Van den Berg is van origine geen beeldhouwster, ze is in de eerste plaats tekenaar. Dit is terug te zien in het kunstwerk, de lijnen van het beeld zijn plat en de symboliek van het beeld werkt net zo goed op papier. Het bedrijventerrein heeft het ontwerp overgenomen als logo.

Een delicate klus

Het lint is met een mal gesneden uit staalplaten, waarna alle verschillende onderdelen aan elkaar bevestigd zijn. Door de dunne, vreemde vorm en draaiing van het staal was dit een delicate klus. Ook moest het beeld, wegens het gewicht van het staal, hol zijn. Kunstenares Bishoff - Van den Berg heeft lang moeten nadenken over de uitvoering van het beeld en is uiteindelijk bij een scheepsbouwbedrijf terecht gekomen dat de uitdaging aandurfde.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden