Foto:

Beeldverhaal... De Phoenix

  Cultuur

Door Nina van Katwijk

Op straat, in de openbare ruimte staan kunstwerken. Maar wat is de betekenis achter het beeld? Elke week staat de rubriek 'Beeldverhaal' stil bij een ander kunstwerk uit Rijswijk.

Rijswijk - Op het voorterrein bij het Yardenhuis staat een minimalistisch beeld van een vogel. Tegelijkertijd doet de kromming van de vleugels aan een wuivende vlam denken. Deze associatie is erg toepasselijk voor het kunstwerk dat een feniks voorstelt.

Wedergeboorte

De Phoenix is tijdens de bouw van het Yardenhuis ontworpen door Fred Tuijnman. Hij heeft een beeld gecreëerd dat bij het crematorium past. De feniks wordt in verschillende beschavingen gezien als het symbool van de wedergeboorte.

De feniks

De feniks komt het eerst voor in verhalen van het oude Egypte. Volgens de legende was de zon zo onder de indruk van de mooie veren van de feniks, dat hij de vogel onsterfelijk maakte. Na vijfhonderd jaar was de vogel ziek en zwak geworden. De feniks smeekte de zon om hem weer gezond te maken, maar er kwam geen antwoord. Uit wanhoop bouwde de vogel een nestje met geurige mirretakken. Deze keer luisterde de zon naar zijn smeekbede en scheen zo fel over het land dat de feniks met nest en al in brand vloog. Uit de as kroop een herboren, jonge feniks.

Wat vindt u van het beeld?

Laat het ons weten via: redactie.gr@persgroep.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden