De omhelzing door Gerard Brouwer. Datum: 1997. Materiaal: brons.
De omhelzing door Gerard Brouwer. Datum: 1997. Materiaal: brons. (Foto: Nina van Katwijk)

Beeldverhaal... De omhelzing

  Cultuur

Door Nina van Katwijk

Op straat, in de openbare ruimte staan kunstwerken. Maar waarom staan ze daar eigenlijk? Elke week staat de rubriek 'Beeldverhaal' stil bij een ander kunstwerk in Rijswijk.

Rijswijk - Op het plantsoen van het Generaal van Geenplein staat een bronzen beeld van een stelletje op een voetstuk, ze omhelzen elkaar innig.

Wie zijn deze mensen?

Kunstenaar Gerard Brouwer heeft ruimte gegeven voor eigen interpretatie, het paar zou elkaar kunnen groeten, afscheid kunnen nemen of elkaar kunnen troosten. Zelf zag hij er een ouder echtpaar in dat langzaam met elkaar danst. Toen in 1997 omwonenden hun mening mochten geven over het schetsontwerp kwam er een romantisch verhaal naar boven. De opa en oma van een leerlinge van een nabijgelegen basisschool hebben elkaar ontmoet op dit plein. Zij kwamen hier om te dansen op de liedjes van de muziektent die er vroeger stond.

Nog meer beeldjes?

Brouwer maakt kunst over volkse mensen in alledaagse situaties, zoals een vrouw die boodschappen doet of een paar schaatsers in actie. Het zijn sobere bronzen beelden. Er bestaan nog vier andere kleinere beeldjes van hetzelfde stelletje. Elk beeldje bevindt zich in een ander stadium van de omhelzing, voor eeuwig samen.

Wat vindt u van het beeld?

Laat het ons weten via: redactie.gr@persgroep.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden