Foto: Nina van Katwijk

Beeldverhaal... Mundi Est Tibi

  Cultuur

Door Nina van Katwijk

Op straat, in de openbare ruimte staan kunstwerken. Maar waarom staan ze daar eigenlijk? En wat is de betekenis achter het beeld? Elke week staat de rubriek 'Beeldverhaal' stil bij een ander kunstwerk in Rijswijk.

Rijswijk - Over de toegangsbrug van villapark Eikelenburg groeien twee takken met rode stalen klimopbladeren uit twee enorme Romeinse vazen. Op de pilaren van de brug staat de tekst 'Mundi Est Tibi.'

Wáár staat de klimop voor?

Bio-artiest Reinier Lagendijk heeft een carrière gemaakt van het manipuleren van de natuur tot kunstwerk. Vaak gebruikt hij levende, groeiende planten, een enkele keer alleen staal of plastic. Klimop heeft de gewoonte om zich te verspreiden ten koste van de overige natuur. Volgens de Lagendijk werkt het met mensen in een vinexwijk net zo.

Romeinen in Rijswijk?

Op de zuilen staat de Latijnse uitspraak 'Mundi Est Tibi', dit betekent; De wereld is van jou. Dit is een uitnodiging voor de mens om zich te verspreiden in de wijk. Tegelijkertijd verwijzen de spreuk en de vazen naar het Romeinse verleden van Rijswijk. Vlakbij, in Voorburg vestigden de Romeinen de plaatselijke hoofdstad. Het gebied van Rijswijk dat nu De Bult heet, achter de Sir Winston Churchilllaan, stond vol met Romeinse boerderijen.

Wat vindt u er van?

Wat vindt u van het beeld? Laat het ons weten via: redactie.gr@persgroep.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden