Foto: Nina van Katwijk

Beeldverhaal... De Naald

  Cultuur

Door Nina van Katwijk

Op straat, in de openbare ruimte staan kunstwerken. Maar waarom staan ze daar eigenlijk? En wat is de betekenis achter het beeld? Elke week staat de rubriek 'Beeldverhaal' stil bij een ander kunstwerk in Rijswijk.

Rijswijk - Midden op een eilandje in het Hoekpolderpark, tegenover de Goedendorpslaan staat een wit puntig beeld met ongelijke kartelige gaten. Dit beeld heeft de heel toepasselijke naam "De Naald."

Waarom een pronknaald?

Bij gedenkwaardige gebeurtenissen maakt men vaak een pronknaald of obelisk. Dit gebruik stamt af van de oude Egyptenaren. De Naald is neergezet als modern spiegelbeeld van Rijswijks belangrijkste gedenkteken, "De Naald van Rijswijk." Die obelisk is eind 18de eeuw, na de sloop van Huys Ten Nieuwburch, geplaatst om Vrede van Rijswijk te herdenken. Het akkoord maakte hier in 1689 een einde aan de negenjarige oorlog met Frankrijk.

Waarom in het park?

Tijdens de aanleg van de Hoekpolderwijk in 1989 mocht kunstenaar Leen Droppert mee denken over de inrichting van het park. De scherpe geometrische vormen van het beeld contrasteren met de organische vormen van het park. Dit verwijst naar zijn eigen carrière. Het werk van Droppert is in de loop der jaren van organische in geometrische en abstractere kunst veranderd.

Wat vindt u van het beeld?

Laat het ons weten via: redactie.gr@persgroep.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden