René van Kooten en Brigitte Heitzer in Evita. Foto: Roy Beusker
René van Kooten en Brigitte Heitzer in Evita. Foto: Roy Beusker (Foto: Roy Beusker)

René van Kooten en Brigitte Heitzer schitteren in Evita

  Cultuur

Hélène Ouwerkerk

Tien jaar na de laatste Evita is deze hitmusical van de Britse musicalschrijvers Tim Rice en Andrew Lloyd Webber terug. Nu als productie van Dommelgraaf & Cornelissen en met de musicalsterren Brigitte Heitzer en René van Kooten. En hoe. Een prachtmusical is geboren.

Rijswijk - De musical Evita vertelt het verhaal van de Argentijnse Eva Duarte. Het eenvoudige meisje dat zich een weg naar boven baant door te trappen naar beneden en te likken naar boven. Ze weet het als echtgenoot van de Argentijnse president Juan Perron niet alleen te schoppen tot first lady maar uiteindelijk ook tot vice president. Haar argument: zij is de lieveling van het Argentijnse volk. Echter, Evita is ook zeker omstreden. Een verhaal dat in deze musical goed wordt verteld.

Brigitte Heitzer won tien jaar geleden het televisieprogramma 'Wie wordt Evita' en vertolkte in 2007 de titelrol. Nu, ruim tien jaar later doet Heitzer dat opnieuw. En waar het publiek haar in 2007 al omarmde is dat nu niet anders. Brigitte zet een uitstekende Evita neer. Vilein maar charmant en met haar prachtige krachtige zangstem weet ze haar publiek aan de stoel te kluisteren. Juist het feit dat we tien jaar verder zijn, zorgt ervoor dat we een gerijpte Evita zien. Een goede prestatie van Heitzer.

Ook tegenspeler René van Kooten is op zijn best als de revolutionair Che die commentaar geeft op het leven van Evita en haar doen en laten. René doet dit op een sublieme wijze. Niet alleen in woorden maar ook in lichaamstaal weet René de kritische Che uitstekend ten tonele te voeren. En dan het zingen. Dat Van Kooten geweldig kan zingen, wisten we al maar in Evita onderstreept hij dat nog eens. Vooral in het nummer 'O wat een circus' laat René in het rauwe rockstuk zien dat hij vocaal meer in huis heeft dan alleen het gebruikelijke musical-repertoire.

Ook qua staging is Evita een prachtige voorstelling. Er is een mooi decor waarin ook historische beelden worden geprojecteerd en wat samen met een prachtige belichting het verhaal versterkt. De musical maakt geen gebruik van een orkestband maar van een live orkest. Dit is een absolute pré. Immers, het geeft de musical echt dat beetje extra en zorgt ervoor dat de mooie nummers nog beter tot hun recht komen. Leuke grapjes zoals een koffertjesact die verwijst naar Linda de Mols miljoenenjacht maken het compleet. Dit alles maakt Evita tot een absolute aanrader en een complete musical.

De voorstelling Evita komt naar Rijswijk. De musical is van in februari te zien in de Rijswijkse Schouwburg. Ga voor kaarten naar www.rijswijkseschouwburg.nl. De gehele speellijst is te zien op www.degraafencornelissen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden