Zondagmiddag 11 november om 15.00 uur gaat Bill Baker's Big Band los in de Rijswijkse Schouwburg.
Zondagmiddag 11 november om 15.00 uur gaat Bill Baker's Big Band los in de Rijswijkse Schouwburg. (Foto: Frans Limbertie)

Bill Baker's Big Band met strijkers

  Cultuur

Frans Limbertie

Glenn Millers muziek is tijdloos

Afgelopen zomer verbleef Wim Zweekhorst (alias Bill Baker) met de leden van zijn Big Band een weekje in Amerika vanwege de 75 jaar viering van Glenn Miller's Army Air Force Band. Ze traden er zelfs op tijdens een hommage aan de grote bigbandleider. Zondag 11 november aanstaande wordt het nog eens dunnetjes over gedaan in de Rijswijkse Schouwburg. Iedereen is al helemaal 'In the Mood'!

Rijswijk - Bill Baker en band repeteren elke woensdagavond bij Mooof op de Binckhorst. We vallen net binnen tijdens het lied 'I don't want to walk without you'. Een fraai orkestraal nummer dat ook nog eens prachtig wordt vertolkt door Tessa Mol, de vaste zangeres van de band.

Niet alleen in Rijswijk maar ook ver daarbuiten is Bill Baker's Big Band een begrip. Gemiddeld zo'n vijftien keer per jaar zijn er optredens en vaste prik is natuurlijk dan ook altijd hometown Rijswijk, waar Wim jarenlang een eigen bakkerszaak had. "Ik heb mijn bakkerswerk altijd met veel plezier gedaan, mede omdat ik altijd de radio aan had op zenders die big band muziek speelden. Zulke zenders waren er in die tijd nog zat. Je kunt wel zeggen dat toen mijn liefde voor de muziek van Glenn Miller is gegroeid." In 1986 startte Wim, zelf saxofonist, zijn eigen Big Band. "Ik had het wel gezien in al die bandjes en vond het tijd om voor mezelf te beginnen. Na mijn pensionering is dat alleen maar meer geworden. Ach man, dit is echt genieten, orkestleider van je eigen band." Glenn Miller is misschien dan al bijna 75 jaar van de aardbodem verdwenen, zijn muziek blijft onverminderd populair. "Hij is absoluut een fenomeen. Je kunt wel stellen dat ik een van zijn grootste bewonderaars ben. Kom voor de aardigheid maar eens bij mij thuis kijken, dan kun je het zelf zien," zegt hij met een stralende lach. Zweekhorst speelde vaker werk van de Amerikaan, maar dit is de eerste keer dat het wordt uitgebreid met strijkers. "De originele muziek van Miller is zonder de violen, de standaard Big Band. Zijn sound Miller blijft echter uniek. Vooral in de stukken met de klarinet tussen de saxofoons. Hij speelde zelf trombone en arrangeerde ook stukken."

Miller meldde zich tijdens de tweede wereldoorlog vrijwillig aan voor het Amerikaanse leger. Als militair wilde hij de manschappen een thuisgevoel geven door ze te vermaken met zijn muziek. Dat deed hij door een superorkest samen te stellen. Zweekhorst: "Er kwamen zo'n stuk of twintig violen bij en hij noemde dit toen The Army Airforce Band. Miller reisde zich een slag in de rondte en speelde overal in Europa. Triest dat hij daardoor op vrij jonge leeftijd in 1944 bij een vliegongeval is omgekomen. Dit jaar ben ik al voor de 25ste keer naar het festival in Clarinda in Iowa, Millers geboorteplaats, geweest. Ook gespeeld daar. Was fantastisch! Weet je dat ik daar nog bekender ben dan hier, hahaha!"

De show in de Rijswijkse Schouwburg wordt het twaalfde optreden van dit jaar. Hierna volgt nog een optreden in Rotterdam (Doelen) op 25 november.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden