Foto: Frans Limbertie

Concertkoor zingt Händels Messiah

  Cultuur

Frans Limbertie

'Het is een waar genot voor de oren'

Het zijn drukke en spannende tijden voor de leden van het Concertkoor Rijswijk. Nog drie weken en dan gaan ze de Messiah van de Duitse barokcomponist Georg Friedrich Händel ten gehore brengen. Het stuk is een van zijn bekendste en succesvolste werken en werd voor het eerst uitgevoerd in een theater in Dublin in 1742. Op vrijdag 30 november is de Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg de plaats van handeling.

Rijswijk - Vriendelijk en gastvrij worden we ontvangen door Marjos Moggré, bestuurslid en bibliothecaris van het koor. Maandagavond is de vaste repetitieavond voor de leden. Om kwart voor acht wordt er begonnen. De meesten zijn al ruimschoots voor aanvang binnen en lijken het erg naar de zin te hebben. Zo te zien zijn de dames in de meerderheid. Navraag leert dat dat zo is. Van de 85 meezingende leden zijn er maar 24 mannen. "Nieuwe aanmeldingen zijn van harte welkom, en het liefst dus mannen," roept Marjos enthousiast.

Voorzitter Dicky van der Meijden en dirigent Daniël Salbert zijn helemaal klaar voor de grote uitvoering en kijken er reikhalzend naar uit. "We gaan groots uitpakken," zegt Dicky. "Dit wordt een zogenaamd tweeluik. We zijn er trots op dat we muziektheoreticus Bert Mooiman bereid hebben gevonden om een inleiding te geven op de Messiah. Bert weet enorm veel over de muziek van Händel. Voor wie dit stuk nog niet eerder heeft gehoord is deze inleiding dus tegelijkertijd een ultieme kennismaking met deze componist uit de 17e en 18e eeuw." Daniël Salbert: "De Messiah is een van de meest belangrijke stukken in de historie van de klassieke muziek. Een meesterwerk dat mij telkens weer tot tranen ontroerd. De tekst bestaat uit een groot aantal losse, korte teksten uit de Bijbel die geboorte, lijden, opstanding en hemelvaart van de Messias beschrijven. Van A tot Z op een heel constant hoog niveau geschreven. Zie het als een samenvatting van heel veel stijlelementen uit die bewuste periode: dan weer ingetogen en vervolgens weer uitbundig. Ach jongens, het is zo'n genot voor de oren."

Dat het Concertkoor Rijswijk een succesvol koor is blijkt wel uit het feit dat het al sinds 1905 bestaat. Voor dirigent Daniël de zware taak om tijdens de uitvoering orkest en koor op zo'n avond gelijk te laten lopen. "Als dat niet gebeurt, valt het stuk uit elkaar en daar moeten we dus voor waken. We hebben zoveel partijen, eerste en tweede viool, cello, altviool, er zijn strijkers en blazers en ook nog slagwerk en solisten. Met maar één orkestrepetitie en één generale repetitie moet het dan staan. De muzikanten moeten op mijn slag kunnen spelen, dus moet ik wel de touwtjes strak in handen hebben." Op vrijdag 16 november wordt de inleiding op Händels Messiah in de Nieuwe Kerk aan de Steenvoordelaan gehouden en twee weken later op 30 november is dan het concert in de Bonifatiuskerk. Voor meer info: www.concertkoorrijswijk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden