Vrouwen van de '100 birds Miao' in feestkleding, Wuji, Rongjiang. Foto Wu Zeng Ou
Vrouwen van de '100 birds Miao' in feestkleding, Wuji, Rongjiang. Foto Wu Zeng Ou (Foto: WZO)

Betoverend China

  Cultuur

Rijswijk - Kostuums, sieraden, gebruiksvoorwerpen en accessoires van de Miao en Dong - het is te zien in Museum Rijswijk. De tentoonstelling Betoverend China presenteert voorwerpen uit de collectie van Mieke Gorter. Zij organiseert met gids Wu Zeng Ou, zelf een Dong, culturele reizen naar het zuidwesten van China, waar de volkeren van de Miao en Dong leven. Overal waar zij komt gaat zij op zoek naar verborgen schatten. De expositie is van 13 november tot en met 27 januari te zien.

In het bergachtig zuidwesten, in de provincie Guizhou, wonen verschillende etnische minderheden. De Miao is een van de grootste groepen (9 miljoen mensen). Zij wonen verspreid over dit grote gebied met andere minderheden, zoals de Dong (3 miljoen). 
In de loop van de geschiedenis verspreidden de Miao zich over het zuiden China. In alle dorpen waar zij  wonen dragen zij verschillende soorten kleding en versieringen. Er zijn wel 175 tot 200  verschillende Miao kostuums! Ze worden vaak vernoemd naar hun kleding. Je hebt bijvoorbeeld de Long-horn Miao, de Long-skirt Miao, de Red-embroidery Miao en de Tin- embroidery Miao. In tegenstelling tot de Miao, die veelal in de bergen wonen, vindt men de Dong dichtbij de rivieren. Zij staan bekend om de prachtige houten bruggen en torens.
 
De Miao en de Dong vinden altijd wel een reden om feest te vieren –een huwelijk, geboorte of een huis dat afgebouwd is- waarvoor ze  hun mooiste kleding aantrekken. De vrouwen zijn zeer bedreven in verschillende handwerktechnieken, zoals weven, verven met natuurlijke indigo, batikken en borduren (daar zijn ze het meest bekend van). Hoofddeksels, kragen, jasjes, rokken, schorten en babydraagzakken, alles wordt uitbundig versierd met borduursels. De feestkleding wordt bekroond met uitbundige zilveren haarpinnen en halssieraden.

Tijdens de tentoonstelling geeft Mieke Gorter verschillende workshops en rondleidingen:
Workshop Shu Bao (van handgeschept papier gevouwen naai-etuis)
Workshop Folded embroidery (gevouwen zijden driehoekjes die over elkaar bevestigd worden)
Workshops voor kinderen in de Kerstvakantie.
Meer informatie hierover op de website van Museum Rijswijk: www.museumrijswijk.nl
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden