Foto:

Het geheim van de Enigma én een duik in de koude oorlog

  Cultuur

Op zondag 4 november 2018 organiseert het Museum Bescherming Bevolking in haar museumzaal twee bijzondere lezingen, over de bekende Duitse codeermachine Enigma en drie disciplines uit de koude oorlog.

Rijswijk - Tijdens de lezing over de "Enigma" krijgt u uitleg over de werking van de codeermachine en er zal een kopie van een Enigma codeermachine te bezichtigen zijn. De Enigma was gedurende een langere periode hét geheime wapen van Nazi Duitsland totdat Alan Turing van de Britse inlichtingendienst de code wist te breken. Experts schatten dat deze daad de oorlog met ongeveer drie jaar heeft ingekort. Het verhaal over de beruchte Enigma codeermachine brengt technische hoogstandjes, militaire geschiedenis en de enigmatische wereld van spionage, codekrakers en inlichtingendiensten samen tot een zeer boeiende lezing. De zaal gaat om 10.00 uur open, de Enigma lezing start om 10:30 uur en zal ongeveer een uur duren.

In de middag vanaf 13.30 uur zal er nog een lezing plaatsvinden met als onderwerp 3 Nederlandse disciplines uit de periode van de Koude Oorlog. Aan bod komen het Korps Luchtwacht Dienst, de ABC dienst, en de Mijnen Uitkijk Dienst. Deze lezing duurt circa 2 uur, er zal een Pelorus peil instrument aanwezig zijn ter bezichtiging. De zaal is open vanaf 13.00 uur

Tickets

De toegang voor de lezingen bedraagt € 6,- per lezing.

Kiest u voor een combiticket, dan bezoekt u beide lezingen voor slechts € 9,- inclusief een kop koffie of thee bij aanvang van de lezingen. Tickets voor beide lezingen zijn op 2 en 4 november ook in het museum verkrijgbaar.

Voor informatie en reserveringen mailt u naar: rvdstap@museumbeschermingbevolking.nl

Prijsvraag

Onder degenen die antwoord kunnen geven op de volgende vraag zullen 2 vrijkaarten worden verloot: "Hoe heet de Amerikaanse film uit 2014 die gebaseerd is op ware gebeurtenissen, zoals beschreven in de biografie AlanTuring: The Enigma?" Mail uw antwoord voor vrijdag 2 november naar: pr-overvoorde@musembeschermingbevolking.nl

Meer berichten