Kruistocht in Spijkerbroek van het Nationaal Jeugd Musical Theater is een mucial voor het hele gezin. Foto: Boy Hazes
Kruistocht in Spijkerbroek van het Nationaal Jeugd Musical Theater is een mucial voor het hele gezin. Foto: Boy Hazes (Foto: Boy Hazes)

Kruistocht in Spijkerbroek blijft boeien

  Cultuur

Robbert Roos

Musical over tijdloos verhaal

Het boek Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman; wie is er niet mee opgegroeid? Het spannende verhaal over de jongen Rudolf uit Amstelveen, die terugreist in de tijd en daar deelneemt aan een kinderkaravaan, weet al generatieslang menigeen te boeien. Op 26 mei is het verhaal als musical te zien in de Rijswijkse Schouwburg.

Rijswijk - Hoe vertaal je een boek van ruim 300 pagina's in een pakkende musical? Dat is de uitdaging waar het Nationaal Jeugd Musical Theater voor stond toen ze aan de slag gingen met het verhaal Kruistocht in Spijkerbroek. Het verhaal gaat over de 15-jarige Rudolf (Dolf) die op het werk van zijn moeder in een tijdmachine stapt en voor korte tijd naar de Middeleeuwen wordt geflitst. Tenminste, dat is het plan. In plaats van Dolf wordt een andere jongen terug geflitst waardoor hij in de Middeleeuwen achterblijft. Daar neemt hij deel aan een kruistocht van 8000 kinderen die onder leiding van een zekere Nicolaas Jeruzalem willen gaan bevrijden. Dolf weet met zijn kennis uit 2018 de kinderen te helpen door de kruistocht te organiseren, ziektes te bestrijden en zelfs roofridders te verslaan. Maar of iedereen daar nu even blij mee is? Als Dolf eenmaal een tijdje met de kinderen op weg is ontdekt hij dat het werkelijke gevaar niet achter de volgende berg ligt, maar zich in de kruistocht zelf bevindt. En wie zit daar achter? Regisseur Mark van Haasteren heeft met Kruistocht in Spijkerbroek een meesterwerk afgeleverd. Vanaf de eerste minuut zit je als toeschouwer op het puntje van je stoel. In een op het eerste gezicht simpel decor krijgen de spelers juist alle ruimte om te schitteren. En dat doen ze. Al bestaat een groot deel van de cast uit relatief jonge kinderen; die spelen hun rol alsof ze al een leven op de planken achter de rug hebben. Vol overgave waardoor je bijna ongemerkt in het verhaal gezogen wordt. Om de kinderen met 60 voorstellingen die gepland staan niet te zwaar belasten beschikt het NJMT over maar liefst drie kindercasts. Aan talent geen gebrek. Rein van Duivenboden speelt een eigentijdse Dolf die zo van een middelbare school weggeplukt lijkt te zijn, terwijl Jesse Stenzler, de ietwat zweverige Nicolaas op een juiste manier weer in zijn tijdsbeeld plaatst. 'Hoe onhandig je ook bent, iedereen heeft zijn talent.' De liedjes met teksten van Allard Blom en muziek van Jeroen Sleyfer, versterken het verhaal op de juiste momenten met kracht en snelheid zoals in 'De schouders eronder', terwijl ze op andere momenten op fragiele wijze weten te ontroeren zoals in 'Zee van Tijd' prachtig gezongen door Femke Bouma in de rol van Dolfs moeder. Al is het verhaal van Beckman inmiddels al 45 jaar oud, ouderwets is het zeker niet. Deze musical bewijst nogmaals dat het verhaal tijdloos is. Een feest der herkenning voor de ouders die het boek nog van vroeger kennen, een superspannend verhaal voor de kinderen van nu die zeker door het verhaal gegrepen zullen worden en een uitmuntende musical voor jong en oud die je gewoon gezien moet hebben.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden