Madhawie en Katja popelen van ongeduld om op te treden
Madhawie en Katja popelen van ongeduld om op te treden (Foto: Frans Limbertie)

Rijswijk Talent Award komt eraan!

  Cultuur

Frans Limbertie

Katja en Madhawie in startblokken

Voor het tweede achtereenvolgende jaar maakt Rijswijk zich op voor een spetterende finale van de Rijswijk Talent Award 2018. Net als bij de vorige editie zijn alle disciplines weer vertegenwoordigd. Zaterdag 29 september strijden maar liefst twaalf acts voor de felbegeerde eerste plek. Speciaal voor deze krant spraken wij alvast met twee deelnemers.

Rijswijk - Het talent stapelt zich op de laatste jaren. Het lijkt wel of ze uit alle windhoeken komen aanwaaien. Zeker ook behept met veel talent zijn Katja Kuipers en Madhawie Lakhi-Bansidhar. Beide Rijswijkse dames hebben de voorrondes van de Rijswijk Talent Award goed doorstaan en zijn doorgedrongen tot de finale. Madhawie (26) is een danseres die is gespecialiseerd in de Indiase dans. Zij bezocht zelfs een paar keer India om het allemaal nog beter onder de knie te krijgen. "Dansen is mijn passie," zegt ze. "Ik doe het al vanaf mijn zevende jaar. Gek genoeg heb ik het niet echt van huis uit meegekregen, maar is het gewoon op mijn pad gekomen. Ik voelde dat ik er aanleg voor had. Daarnaast deel ik het graag met anderen, zodat zij kunnen meegenieten. Door mijn mimiek en expressie goed te gebruiken, wil ik mijn publiek dit echt laten ervaren. Ik geef ook les hierin." Welke stijlen beheerst Madhawie zoal? "Ik doe een mix van klassiek en modern. De zogenaamde Indiase klassieke tempodans heet Bharatanatyam. Hiermee beeldt je het verhaal van de Goden uit. De moderne Indiase dans met veel glitter en glamour zien we in Bollywoodfilms. Een dans met veel hoofd- en handgebaren, gecombineerd met sierlijke bewegingen van de heupen. Heerlijk om deze dansstijlen te mixen en er een eigen draai aan te geven." Madhawie's optredens zijn kort en krachtig. "In drie minuten tijd wil ik iets neerzetten dat het publiek bekoort. Ik pas veel effecten toe en werk met attributen zoals bloemen en een paraplu. Ook gebruik ik vaak water." Madhawie plaatst geregeld filmpjes van haar optredens op haar eigen YouTube kanaal.

Katja is met haar negen jaar de jongste deelnemer en zingt al meer dan vier jaar. Je zou zo denken dat wanneer zij opkomt, ze iets van Whitney Houston of van Beyonce ten gehore gaat brengen. Maar niets is minder waar. Katja zingt namelijk liedjes van Ella Fitzgerald. Heel bijzonder! Door haar zanglerares kwam ze met het werk van de Amerikaanse jazzzangeres in aanraking en ze vond het meteen prachtig. Het wordt niet Katja's eerste optreden. Ze zong al eerder in een café in Den Haag. "Ik heb 'Dream a Little Dream' en 'Over the Rainbow' gezongen, en de mensen vonden het mooi," vertelt ze trots. Als ze wint, wil ze een cd met jazzliedjes gaan opnemen. Blijft de vraag waarom Katja eigenlijk zingt? "Als ik zing voel ik vrijheid en als ik verdrietig ben, word ik er weer snel blij van."

Natuurlijk willen Madhawie en Katja graag winnen op de 29ste september en daar zullen ze ook alles aan doen. Maar beiden vinden het al een feest om er te mogen staan. Winnen of niet, wij zijn overtuigd dat we nog veel van ze gaan horen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden