Voor Lena lag de keuze om later in het theater te gaan spelen al vroeg voor de hand. Foto: Royal Promotions
Voor Lena lag de keuze om later in het theater te gaan spelen al vroeg voor de hand. Foto: Royal Promotions (Foto: Royal Promotions)

Rijswijkse in Soldaat van Oranje

  Cultuur

Robbert Roos

Leven in teken van theater

Helemaal onverwachts kwam de beroepskeuze van Lena niet; al op jonge leeftijd hield zij zich bezig met toneelspel en theater. En niet zonder gevolg. Na verschillende andere rollen speelt zij nu in de bekende musical Soldaat van Oranje. Die musical heeft voor haar een persoonlijk tintje.

Rijswijk - "Het is echt heel bijzonder" vertelt de Rijswijkse. "Een rol in deze prachtige musical te mogen spelen." Lena studeerde onder andere Muziektheater aan Codarts, hogeschool voor kunsten. Na eerst auditie te hebben gedaan werd ze aangenomen bij Soldaat van Oranje. Lena maakt deel uit van het ensemble en kan op die manier ingezet worden voor een aantal verschillende rollen. Vanavond schittert ze als een van de hofdames van Koningin Wilhelmina en maakt ze deel uit van de studentengroep. "Mijn eerste scene is de afstudeeravond in Minerva; een gezellig en swingend feest. Dan zit de stemming er direct in. Heel fijn om zo je avond te kunnen beginnen." Een favoriete scene in de musical heeft ze niet, al zijn er wel verschillende momenten die indruk maken. "De dood van Bram, of het moment dat de cast naar het gebombardeerde Rotterdam kijkt, dat zijn voor mij wel pareltjes in het geheel." De musical heeft voor Lena ook een persoonlijk tintje. "Mijn opa heeft in de oorlog in deze streek gevochten en is daarbij gewond geraakt. Uiteindelijk is het goed afgelopen en heeft hij de oorlog overleefd maar het feit dat dat zich afgespeeld heeft op dit grondgebied, en dat ik hier zoveel jaar later nu deze musical mag spelen maakt het wel heel speciaal en persoonlijk." Een rol in Soldaat van Oranje is natuurlijk een hoogtepunt, maar Lena kijkt graag verder. "Er zijn nog zoveel mooie en leuke dingen binnen dit vak om te ontdekken. Ik hou alle opties wat dat betreft graag open. Na het spelen van een grote productie als dit is het ook fijn om juist in een kleinere, intieme setting te spelen. Dan heb je veel meer interactie met het publiek dan in een groot theater. De Rijswijkse Schouwburg blijft voor mij altijd heel bijzonder. Ik werk er zelfs als ik niet acteer." Het theater in de hangar draait tijdens de voorstelling. Dat zorgt voor de spelers voor een extra uitdaging. "Achter de schermen is het zeker in het begin soms flink zoeken. Tussen de scenes door moet je af en toe een sprintje trekken van de ene naar de andere locatie. Gelukkig hangen er bordjes en geeft de crew je aanwijzingen als dat nodig is." Lena's broer speelde ook al in Soldaat. "Van hem kreeg ik wel een paar tips, maar hij gaf me vooral ook de ruimte om het allemaal zelf te ontdekken en verklapte niet teveel." Lena speelt zes voorstellingen in de week in vijf dagen tijd. Elke dag is ze twee uur van tevoren aanwezig om zich voor te bereiden qua kleding, make-up en microfoon, en zich te focussen op haar rol. "Een paar minuten voordat we opgaan gaan we met de cast in Minerva in een kring staan met de armen om elkaar heen en voeren we ons vaste ritueel uit. Als dat achter de rug is zijn we er helemaal klaar voor en kunnen we beginnen met de musical."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden