Brigitte Heitzer en René van Kooten kruipen in de huid van Evita en Che. Foto: Roy Beusker
Brigitte Heitzer en René van Kooten kruipen in de huid van Evita en Che. Foto: Roy Beusker (Foto: )

"Evita is een prachtige klassieker"

  Cultuur

Door de redactie

Musical over leven van Evita

Het zijn drukke dagen voor de spelers van de musical Evita. Zes dagen in de week wordt er gerepeteerd om straks te stralen op de première. Hoofdrolspelers Brigitte Heitzer en René van Kooten carpoolen naar de repetitieruimte. "Dat is niet alleen gezellig en handig maar in de auto praten we ook veel over de voorstelling en onze rollen", aldus René.

Rijswijk - Brigitte Heitzer brak in 2007 door toen zij het televisieprogramma 'Wie wordt Evita?' won. Nu, na 10 jaar, kruipt zij wederom in de huid van de first lady van Argentinië. "Ik vind het heerlijk om weer Evita te kunnen spelen. Ik heb mij 10 jaar geleden in de persoon verdiept maar de verwondering blijft over wat ze teweeg heeft gebracht. Je blijft je verbazen over deze bizarre en rare vrouw maar je hebt ook weer bewondering voor haar. Het is een ontzettend interessant persoon", zegt Brigitte. De musicalster vindt het mooie aan Evita dat het een rol is waar je veel kanten mee uit kan. "Evita is niet als bijvoorbeeld Belle uit 'Belle en het Beest' gewoon een prinsesje. De rol heeft zo'n uitgebreid kleurenpalet die ik als acteur samen met de regisseur kan inkleuren."

Tegenspeler René van Kooten geniet ook enorm van zijn rol als Che. Een rol waarvoor hij 10 jaar geleden geen auditie kon doen omdat hij toen de hoofdrol had in Les Miserables. "Evita is een prachtige musicalklassieker van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber die echt heel goed in elkaar zit en heel erg goed is geschreven", vertelt René van Kooten. De uitdaging zit in zijn ogen vooral in het feit dat het een doorgecomponeerde musical is. "De muziek gaat gewoon door dus je moet heel scherp zijn. Sommige nummers zijn goed te doen maar andere zijn weer ingewikkeld", zegt hij. "De muziek vertelt als ware het verhaal." René is erg blij met de rol van Che die op cynische wijze commentaar geeft of hetgeen Evita doet. "Che geeft politiek sociaal commentaar", vertelt Van Kooten. "Hierin herken je de licht-cynische René. Che komt op voor de have-nots, de mensen die niks hebben. Daar herken ik mezelf in."

Zowel Brigitte als René verheugen zich erop dat Evita straks met een live orkest de theaters in gaat. "Gek genoeg is een live orkest niet meer standaard terwijl dat volgens mij juist wel het geval zou moeten zijn", zegt Brigitte Heitzer. "Het orkest zit op het podium en geeft echt een extra dimensie aan de musical", vult René aan.

De twee acteurs stonden een paar weken geleden voor het eerst met Evita op het podium op de Musical-Sing-a-Long tijdens de Amsterdamse Uitmarkt. "We waren toen nog niet aan het repeteren maar het ging heel goed en het publiek was erg enthousiast. En Brigitte was magisch", aldus een trotse René. "Dat belooft wat voor de tournee."

Theater

Evita is op 14, 15 en 16 februari te zien in de grote zaal van de Rijswijkse Schouwburg. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Kaarten voor de voorstelling kosten 53,50 euro en zijn te reserveren via de website www.rijswijkseschouwburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden