Randy Fokke speelt haar rol van de getroebleerde Eveline met verve!
Randy Fokke speelt haar rol van de getroebleerde Eveline met verve! (Foto: Frans Limbertie)

Topstuk in Rijswijkse Schouwburg

  Cultuur

Soms wordt er de laatste jaren in Nederland nog weleens toneel geschreven waarvan je denkt: dit kan een klassieker worden! Voor het stuk 'Wijn' gaat die regel zeker op. Zes acteurs op het podium met als wapen hun messcherpe teksten die raak binnenkomen bij het publiek. "Wijn' is een voorstelling die schuurt en scheurt en je flink bij de lurven pakt. Volgende week donderdag te zien in de Rijswijkse Schouwburg.

Door Frans Limbertie

Rijswijk - Wijn is geschreven door auteur Philip Walkate, afkomstig uit de standup comedy. De grapdichtheid van de teksten is hoog. Twee echtparen, goede vrienden van elkaar, blijken uiteindelijk niet zo close met elkaar te zijn. Eens per jaar houden ze een gezamenlijk wijnavondje, waarbij de drank rijkelijk vloeit, maar er tevens kleine irritaties aan de oppervlakte komen. Als een andere goede vriend niet wordt uitgenodigd maar plots opduikt en de dochter des huizes niet veel later ook nog eens ten tonele verschijnt, is het hek van de dam en kan het publiek zich opmaken voor een pittig avondje

Actrice Randy Fokke speelt Eveline, de geadopteerde dochter van Charles en Charlotte. Ze kreeg goede kritieken in de Volkskrant en NRC voor haar spel. "Eveline is een intense rol om te spelen, zegt ze. "Ze is een slimme meid, volgt twee studies en schrijft gedichten. Ondanks dat Eveline heel gevoelig is, vind ik haar stoer en fascinerend. Ze schroomt ook niet om de confrontatie aan te gaan, vooral met haar ouders. Doordat ze overspannen is zit ze tijdelijk in een kliniek. Tijdens de wijnavond komt ze onverwachts thuis." Producent Arjan Stuurman had zoveel vertrouwen in Randy voor deze rol dat ze zelfs geen auditie hoefde te doen. "Regisseur Victor van Swaay is naar een voorstelling van mij komen kijken en stemde toen gelijk in. Best een luxe hoor," bekent Fokke die in 2008 van de toneelschool kwam.

"Een jaar voordat de repetities begonnen, kwamen we met alle spelers voor het eerst bij elkaar om het stuk te lezen," vertelt Randy. "Daarna heeft het nog even op de planken gelegen en eind vorig jaar zijn we met de repetities begonnen. Vijf weken keihard gewerkt met een mooi resultaat!"

Randy is blij met de goede kritieken op haar spel. "Ik kan niet ontkennen dat het altijd weer een opluchting is als er in de pers goed over je wordt geschreven. Acteurs blijven toch ijdel. Dit is in ieder geval een toneelstuk met een lach en een traan. We hebben het als thrillerkomedie in de markt gezet, maar misschien is het wel meer een tragikomedie met spannende momenten."

Kijk voor kaarten op 17 mei op www.rijswijkseschouwburg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden