Foto: Áron Süveg

Rijswijkse vertaalt grote musical

  Cultuur

Rijswijk - Orihana Calcines is dertien jaar geleden op haar achtste begonnen bij het Rijswijks Jeugdtheater. Daar heeft ze meer dan tien jaar gespeeld. In die tijd heeft ze een passie voor muziektheater en een liefde voor schrijven ontwikkeld. Bij het RJT ontmoette zij haar beste vriend, de dirigent Mikel van Dijk, met wie zij gedurende acht maanden de felbegeerde Broadway hit 'Dear Evan Hansen' heeft vertaald. Zij kwamen daarmee op een van de beste muziektheaterscholen van het land terecht, the Academy of Music and Performing Arts Tilburg. In mei zal het stuk door eindexamenstudenten en veteranen uit het vak uitgevoerd worden. Een bijzonder moment. “Het is moeilijk uit te leggen hoe waanzinnig het is als acteurs van dat kaliber met jouw script in hun handen staan. We hebben er echt onze hart en ziel in gestoken, dag en nacht, wanneer we konden, dus het is heel overweldigend en ik ben onwijs trots. Mikel is er nu niet meer, maar ik weet zeker dat hij het ook fantastisch had gevonden. We waren allebei trots geweest.”

Op 30 mei in theater de Hofnar in Valkenswaard zal er een bewerking opgevoerd worden genaamd ‘Groetjes van Mij’, door de leerlingen van Fontys. “Als je van deze musical houdt, is het zeker de moeite waard om te komen kijken. Sake Wijers is een ontzettend sterke hoofdrolspeler die je raakt en je aan het lachen maakt.”

Hoe nu verder? Orihana studeert nu onder Carlo Balemans, hoofdvakdocent Codarst Rotterdam. Daar leert ze componeren en arrangeren. Haar ambitie is om eigen stukken naar de planken te brengen. “Dit is heel mijn leven. Geef me maar wat tijd… Dan nodig ik jullie uit naar mijn eigen musicals!”

Meer berichten