Burgemeester Bezuijen en wethouder Marloes Borsboom worden door het nieuwe museum geleid.
Burgemeester Bezuijen en wethouder Marloes Borsboom worden door het nieuwe museum geleid. (Foto: Hans van der Wel)

'Duitse' bakkerijruimte nu museum

  Cultuur

Door Hans van der Wel 

Afgelopen zaterdag is in Park Overvoorde de expositieruimte op het Bunkercomplex geopend. Het Museum Bescherming Bevolking had geen mooiere dag kunnen uitkiezen. De zon scheen uitbundig, de belangstelling was groot en ook burgemeester Bezuijen en wethouder Borsboom waren naar gekomen. Dat dit zo'n schitterende dag was, was een beloning voor het werk dat de vele vrijwilligers de afgelopen jaren hebben geleverd om de expositieruimte te realiseren.

Rijswijk - Er moest veel gebeuren om de voormalige bakkerij-kantine van de Duitse bezetters om te vormen tot een belangrijk onderdeel van het museum, maar het resultaat mag er zijn. Locatiemanager Riko van der Stap prees in zijn openingsspeech de vrijwilligers die sinds 2011 hiermee bezig zijn geweest.

Ook stond hij stil bij de initiatiefnemer Mark Witte en zijn vrouw die helaas niet meer onder ons zijn, maar jarenlang hun hele ziel en zaligheid in dit project hebben gestoken.

Na de openingsceremonie van burgemeester en wethouder zwaaiden de deuren van de expositieruimte open. De expositie geeft een goede indruk van de activiteiten die de organisatie Bescherming Bevolking (afgekort de BB) in de periode van de koude oorlog heeft ontplooid. De grote angst van "als de bom valt" komt duidelijk naar voren en na het volgen van de hele tentoonstelling besef je pas goed aan welke gevaren we zijn blootgesteld.

De BB is actief geweest vanaf 1952 en op het terrein in Overvoorde was ook een opleidingscentrum. Hier werden de leden van de BB getraind in de bestaande ruïne. Met brancards mensen bevrijden uit benarde posities blijkt in theorie anders dan in de praktijk, maar door dit met zelf ontwikkelde hulpmiddelen in de praktijk te brengen ging dit leven.

De vele bunkers op het terrein maken het bezoek tot een ware belevenis. Ze zijn er in verschillende soorten en maten, maar de meest in het oog springende is toch wel de voormalige afluisterunit van het Duitse leger, die in 1969 door de BB in gebruik is genomen als commandopost in geval van een calamiteit zoals het vallen van een atoombom.

Een bezoek aan het museum en het bunkercomplex is meer dan de moeite waard. De eerst volgende open dag van het Museum is op 22 april.

Je kunt dan een rondleiding krijgen over het hele terrein en natuurlijk de nieuwe expositieruimte bezoeken! 9 juni is het ook nog eens nationale Bunkerdag. Op de website www.museumbeschermingbevolking.nl vind je alle informatie over het museum en de openingstijden.

Meer berichten