Een stilleven van Hemanus Berserik
Een stilleven van Hemanus Berserik (Foto: Hans Ouwerkerk)

Een tijdloos universum te zien in Museum Rijswijk

  Cultuur

'Een tijdloos universum', is de titel van de tentoonstelling van stillevens van Hermanus Berserik. De schilderijen zijn tot en met 13 mei in Museum Rijswijk te zien.

Rijswijk - De aanleiding voor deze tentoonstelling, die is samengesteld uit de eigen collectie van het museum, is een in langdurig bruikleen ontvangen groot stilleven van Hermanus Berserik (1921-2002) van de Rabobank Noord-Veluwe. Dit 'Landelijk Stilleven' past uitstekend in de omvangrijke Berserik-collectie van het museum waarin al elf geschilderde stillevens aanwezig zijn. Al deze werken zijn bijeengebracht in een tentoonstelling om de komst van de nieuwkomer te vieren, aangevuld met ruim vijfentwintig gedrukte stillevens uit de grafiekcollectie.

Het stilleven loopt als een rode draad door het oeuvre van Berserik. Vanaf begin jaren zestig schildert hij schijnbaar willekeurig gekozen voorwerpen, bijeen gezet op een plint, een vensterbank of een tafeltje. De relatie tussen die voorwerpen is lang niet altijd duidelijk en het merkwaardige perspectief versterkt het vervreemdende effect van de voorstelling. Ook in zijn interieurs duiken de stillevens veelvuldig op. De tafels, kastjes en zelfs zijn etspers worden bevolkt door uiteenlopende voorwerpen die daar ogenschijnlijk spontaan op terecht zijn gekomen hoewel hun samenstelling vermoedelijk zorgvuldig door de kunstenaar is gecomponeerd.

Meer berichten