De cast van In de Vlaamsche Pot na de première. Foto: Mieke vd Raay
De cast van In de Vlaamsche Pot na de première. Foto: Mieke vd Raay (Foto: Helene Ouwerkerk)

In de Vlaamsche Pot had wel minder platvloers mogen zijn

  Cultuur

Door Hélène Ouwerkerk

In de Vlaamsche Pot was in de jaren negentig een populaire hitserie bij Veronica. Reden voor Theater van de Klucht om de serie uit de oude doos te halen en als voorstelling naar de theaters te brengen. Het lijkt een goed idee alleen is Theater van de Klucht vergeten de doos eerst af te stoffen.

Rijswijk - In de voorstelling zien we bekende personages uit de televisieserie verschijnen. Zoals het homoseksuele horeca-stel Luciën (Onno Innemee) en Karel (Bas Muijs), de hitsige ober Frits (Arjan van Bavel) en de sexy Dirkje (Bettina Holwerda). In het restaurant In de Vlaamsche Pot is grote ophef omdat Connie (Sabine Beens), een oude vlam van Luciën voor hij uit de kast kwam, haar entree maakt en het restaurant afhuurt voor een privé partij. Dan moet wel een reservering van de familie Biesterveld worden afgezegd. Ondertussen is er een hoop consternatie omdat Karel last van zijn kies heeft, Frits een onverwachte erfenis krijgt en Connie Luciën probeert te versieren. Kortom, er gebeurt genoeg maar helaas heeft dat niet tot gevolg dat er zich ook een boeiende voorstelling ontspint. Integendeel, In de Vlaamsche Pot anno 2018 verzandt in een voorspelbaar verhaal met tenenkrommende platvloerse humor. En dat is jammer want schrijver Haye van der Heyden die ook de tv serie schreef heeft toch wel wat in zijn mars. Dat geldt ook voor de acteurs als Onno Innemee, Bas Muijs, Sabine Beens, Bettina Holwerda en Arjan van Bavel. Zij hebben allemaal hun sporen in het theater reeds verdiend maar het is haast onmogelijk om dit script vlot te trekken. Neem de scènes tussen Frits en Dirkje. Prima dat Frits Dirkje wil versieren en prima dat dat met pikante scènes gepaard gaat, het is tenslotte een klucht. Maar het is wel veel humor uit de oude doos.

Het is mooi dat Theater van de Klucht zich ten doel heeft gesteld om de klucht terug te brengen in het theater. Een mooi streven om zoveel mogelijk genres ten tonele te brengen en goed nieuws voor liefhebbers van dit humoristische genre. Een leuke vondst van de makers van In de Vlaamsche Pot is het om het publiek bij de voorstelling te betrekken. Bij deze scènes gebruiken Frits en Dirkje een afstandsbediening. Zo wordt er een leuke brug geslagen tussen televisie en theater.

In de Vlaamsche Pot is op vrijdag 30 maart te zien in de Rijswijkse Schouwburg. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 30,- en zijn te koop via www.rijswijkseschouwburg.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden