Paul Groot speelt een schitterende hoofdrol van Cole Porter in de musical You're The Top. Foto Nico Kroon.
Paul Groot speelt een schitterende hoofdrol van Cole Porter in de musical You're The Top. Foto Nico Kroon. (Foto: Nico Kroon)

Paul Groot schittert als Cole Porter in You're the Top

  Cultuur

Door Robbert Roos

De musical You're the Top vertelt het levensverhaal van Cole Porter; de legendarische songwriter die 22 musicals en meer dan 2000 liedjes schreef. Maar naast het succes kende zijn leven ook een hele andere kant waarin hij worstelde met zijn geaardheid en naar ate zijn succes groeide, zijn persoonlijke leven steeds leger werd. Deze musical vertelt het hele verhaal.

Rijswijk - Van Frank Sinatra, tot Ella Fitzgerrald; iedere zichzelf respecterende artiest heeft wel één of meerdere van zijn liedjes van hem vertolkt. Zelfs vandaag de dag heeft de muziek van Cole Porter nog niets aan populariteit verloren. Wie kent er niet de hits als 'Kiss me Kate, Love for Sale en I've got you under my skin'. Paul Groot weet op bijzondere wijze deze flamboyante ster neer te zetten in de verschillende fases van zijn leven. Van een levenslustige dandy tot een kribbige, eenzame man. Een leven vol tegenstellingen. Ondanks zijn homoseksuele geaardheid trouwt Porter met de beeldschone Linda Lee Thomas die als een blok voor hem is gevallen. Een prachtige rol van Marjolein Keuning. Zij kent als Linda zijn schaduwkant, maar zorgt voor definitieve financiële onafhankelijkheid en accepteert Porter zoals hij is. Tot op zekere hoogte.
Het stuk speelt zich af in zijn buitenhuis in Buxton Hill waar Porter aan de vooravond staat van een ingrijpende gebeurtenis. In tegenstelling tot de vele avonden die hij met vrienden doorbracht, is hij die avond alleen. Alleen zijn knecht wil nog naar hem luisteren, maar voor hoe lang? Het verhaal zit vol flashbacks naar vroegere tijden in Parijs en New-York waar niets te gek was en alles mogelijk. Een fantastische 5-koppige liveband weet zijn muziek op onnavolgbare wijze te vertolken en zorgt ervoor dat u regelmatig zit te swingen in uw stoel.
Toch geeft juist de schaduwkant van Porter's dubbelleven het verhaal extra glans en diepgang. De vriendschap met Monty Wooley, indrukwekkend gespeeld door Marcel Jonker, de liefde voor zijn vrouw Linda, de hang naar homoseksuele uitspattingen, de altijd aanwezige pijn, en de druk van de filmstudio's om te schrijven zorgen voor een dubbelleven vol drank en leegte. Een boeiend verhaal, en zeker een must voor de liefhebbers van deze legendarische muziek.

De musical You're the Top is te zien in de grote zaal van de Rijswijkse Schouwburg op zaterdag 3 maart. Aanvang 20.15 uur. Kaarten à € 36,50,- verkrijgbaar via www.rijswijkseschouwburg.nl

Meer berichten