De Rijswijkse vrijwilligers werden flink in het zonnetje gezet.
De Rijswijkse vrijwilligers werden flink in het zonnetje gezet. (Foto: Robbert Roos)

'Deze mensen maken echt de stad'

  Cultuur

Door Robbert Roos

Er zijn in Rijswijk veel vrijwilligers. Stille krachten die zich belangeloos inzetten voor de stad en het leven op die manier voor velen een stuk aangenamer maken. Afgelopen maandag 29 januari werden zij tijdens het vrijwilligersfeest, in de Rijswijkse Schouwburg letterlijk in het zonnetje gezet.

Rijswijk - Nadat een eerder gepland feest, eind 2017, wegens extreme sneeuwval afgelast moest worden zijn de weergoden de vrijwilligers deze avond goedgezind. Zo'n driehonderd vrijwilligers, familie, vrienden en belangstellenden worden hartelijk ontvangen in de foyer van de schouwburg waar ze getrakteerd worden op gezellige livemuziek van Marin Pols en Sharwin Pancham, en een kop koffie. Na deze versnapering nemen de aanwezigen plaats in de grote zaal.

Wethouder Marloes Borsboom steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. "Dit is het állermooiste feest van Rijswijk. Vanavond gaat het om u; de mensen die deze stad maken." De prijsuitreiking gaat dit jaar iets anders dan voorgaande jaren. Naast de gebruikelijke categorieën Individueel en Groepen, zijn er dit jaar twee categorieën bijgekomen namelijk Jongeren en Bewonersinitiatief. Ook bewoners konden hun stem uitbrengen via de gemeentepagina. Uit 60 verschillende kandidaten selecteerde de jury bestaande uit Peter Wennekes, Harmen Bosma en Marloes Borsboom uiteindelijk 16 genomineerden die vanavond allen aanwezig zijn. De presentatie is in handen van het duo Konijnenberg en van Loenen die de avond op humoristische wijze aan elkaar praten. Met hun eigen versie van het Blues-Brothersnummer 'Everybody, needs Somebody' weten ze het gezelschap helemaal in de stemming te brengen.

Dan is het tijd voor de prijzen. Oudergroep Klank wint de Bewonersprijs voor hun inzet voor ouders van een kind met geestelijke of lichamelijke beperkingen. Bij de categorie Individueel wint Freek de Jong (80). Hij is erg ingenomen met zijn prijs. "Dank voor alle stemmen. Ik dacht nog, als het nu niet gebeurt ziet het er slecht voor me uit." Wethouder Borsboom verklapt dat de Jong inderdaad heel veel stemmen kreeg dankzij zijn inzet voor de Benedictus en Bernadettekerk waardoor hij 'wereldberoemd' is in heel Rijswijk. De groepsprijs is voor de Kinderrechtenambassadeurs; kinderen van de basisschool die de gemeente adviseren. De prijs in de categorie Jongeren is voor Tji Yu Kan die het beeldje zichtbaar ontroerd in ontvangst neemt. Aansluitend is er een fotomoment met alle winnaars en is er een gezellige afterparty met een hapje en een drankje voor alle aanwezigen. Maar niet voordat alle vrijwilligers eerst een daverend applaus in ontvangst nemen voor hun tomeloze inzet voor Rijswijk.

Meer berichten