De messen zijn geslepen in 'De Dinner Party', waar stellen elkaar fileren tot op het bot!
De messen zijn geslepen in 'De Dinner Party', waar stellen elkaar fileren tot op het bot! (Foto: Frans Limbertie)

Pittige relatiekomedie in Steenvoorde

  Cultuur

Door Frans Limbertie

Neil Simon is een begrip in de toneelwereld en heeft tal van toneelklassiekers op z'n naam als 'Op Blote Voeten in het Park' en 'The Sunshine Boys'. Toneelgroep Elf uit Rijswijk heeft voor een wat meer recenter werkje van Simon gekozen: een stuk over onderlinge relaties van drie stellen. De Rijswijkers zetten er flink de tanden in. Dat moet ook wel, want volgend weekend gaan ze in première!

Rijswijk - Spannende tijden voor de leden van Elf. De teksten lijken er inmiddels na flink wat repetities goed in te zitten. Onder leiding van regisseur Gary van der Heemst, wordt druk gewerkt om de laatste plooitjes glad te strijken. "Dit stuk past erg bij deze groep," zegt hij. "Simon schrijft bovendien altijd sterke teksten. Er valt behoorlijk wat te lachen, maar er zijn ook genoeg serieuze momenten."

Hoe wordt een stuk eigenlijk gekozen? "Zoiets is altijd weer een aardig proces. We wilden geen klucht en ook geen zwaar stuk. Van de drie stukken die we hadden gelezen, paste dit toch wel het beste bij de leeftijden van de spelers."

Waarom zijn stukken over relaties meestal populair? "Relatiestukken kunnen vaak schrijnend zijn. Je ziet daardoor meerdere lagen in de karakters en dat is best interessant. Een acteur krijgt de gelegenheid om iets van zichzelf te laten zien. Ik laat mijn spelers meestal zelf hun rol in het begin een beetje invullen. Vervolgens ga ik er aan schaven. De karakterontwikkelingen van deze rollen in combinatie met de vlijmscherpe humor van Simon gebruik ik daar dan weer mooi voor. Aan mij de taak om het tot een geheel te brengen."

Elf kent een lange geschiedenis. De groep bestaat al sinds 1975 en heeft in de loop der jaren veel succesvolle voorstellingen mogen spelen. Ook werden er bij toneelcompetities aardig wat prijzen in de wacht geslepen.

De huidige samenstelling van Elf is nu alweer een paar jaar hetzelfde. En dat is wel zo prettig, laten ze weten. Ruud Kies en Willem van de Broek lopen al wat jaartjes mee en zijn inmiddels aardig door de wol geverfd. Ze ontvangen als groep een kleine subsidie van de gemeente en hebben met Woonzorgcentrum Steenvoorde nu een speelplek gevonden die gelukkig niet zoveel geld kost. "Een prima locatie waar we ons erg thuis voelen." De groep zoekt nog wel naar een goede oefenruimte, eentje die tevens een beetje betaalbaar is. "En natuurlijk willen we graag nieuwe leden! De meesten zijn toch wel van middelbare leeftijd, dus wat jongere spelers zouden zeer welkom zijn!"

Maar nu eerst de opvoering van De Dinner Party. De voorstelling is op 3 en 4 februari in Steenvoorde te zien en begint om 20.15 uur.

Meer berichten