Logo grootrijswijk.nl


Het jubileumjaar was zo succesvol dat de Rijswijkse kerken ook in 2018 de samenwerking gaan voortzetten. Foto K.Dijkstra
Het jubileumjaar was zo succesvol dat de Rijswijkse kerken ook in 2018 de samenwerking gaan voortzetten. Foto K.Dijkstra (Foto: K.Dijkstra)

Rijswijkse Kerken samen verder

  Cultuur

Door Hans van der Wel

Aanstaande zondag wordt in de H. Bonifatius het jubileum 750 jaar Kerk in Rijswijk afgesloten. De afsluiting bestaat uit een gezamenlijke viering van de vier Kerkgenootschappen in Rijswijk. De viering waarbij vier voorgangers acte de préséance geven kan ook worden gezien als de start van een structurele samenwerking tussen kerkelijk Rijswijk. De viering in de kerk aan de Van Vredenburchweg begint om 10.00 uur.

Rijswijk - Met vier van de zes bestuursleden van 750 jaar Kerk in Rijswijk kijken we terug op een mooi jubileumjaar dat allemaal in januari met een viering in de H. Bonifatiuskerk begon. De vier voorgangers van de Rijswijkse kerkgenootschappen gaven in een bomvolle kerk het startschot. Mooie evenementen volgden, waaronder een bijzonder orgelconcert waarbij de vier kerken werden aangedaan. Al wandelend van kerk naar kerk was het slotakkoord op de Van Vredenburchweg. Hier werden tegelijkertijd drie orgels bespeeld en was dit volgens Marjos Moggré van de Nederlandse Gereformeerde Kerk sensationeel te noemen.

De reis naar Fulda heeft bij de deelnemers ook veel losgemaakt. Volgens Paul Schott van de Bonifatius Parochie liggen er al verzoeken voor een volgende reis. Voor Huibert van Eijsden van de Protestantse Gemeente was het jubileumjaar "hartverwarmend" te noemen en dat kwam vooral samen in de gezamenlijke vieringen. Er ontstond een geweldige synergie tussen de voorgangers, waarbij het gemeenschappelijke van de verschillende genootschappen de basis vormde.

Eén van de doelen van het 750 jaar Kerk in Rijswijk was ook om de kerk weer op de kaart te zetten. Het debat van afgelopen week in de Hofrust Kapel bewees dat dit goed is gelukt. Onder leiding van Davo van Peurssen van de Volle Evangelie Gemeente discussieerden zo'n tachtig inwoners van Rijswijk met wethouder Marloes Borsboom en vertegenwoordigers van de kerk over verschillende thema's. Volgens Davo een waardevolle middag die ook weer inspirerend werkte. Mogelijk dat hier zelfs een kerkerraad ontstaat als gesprekspartner voor gemeente en andere organisaties.

Voor het bestuur van 750 jaar Kerk in Rijswijk zit het werk er bijna op. Alle vier de Kerkgenootschappen kijken uit naar 2018, waarin zij elkaar zeker blijven opzoeken en gezamenlijke vieringen op de agenda zullen zetten! 750 jaar Kerk in Rijswijk heeft een prachtig boek opgeleverd met teksten van Ruud Portier. Hiervan zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar in Museum Rijswijk voor de prijs van 750 eurocenten. Aanstaande zondag is de laatste gelegenheid om de tentoonstelling over 750 jaar Kerk in Rijswijk in het museum te bezichtigen.

Meer berichten

Shopbox