Raymond Jansen dirigeert de Carmina Burana. Foto: Margot de Heide
Raymond Jansen dirigeert de Carmina Burana. Foto: Margot de Heide (Foto: Helene Ouwerkerk)

"Carmina Burana is een uniek stuk"

  Cultuur

Een unieke compositie. Zo noemt dirigent Raymond Jansen de Carmina Burana. Op 18 november wordt de tournee door Nederland afgesloten in het World Forum Theater met twee voorstellingen. De laatste kans dus om dit bijzondere concert mee te maken.

Door Hélène Ouwerkerk

Rijswijk - De Nederlandse tournee van het INSO International Symphony Orchestra en The New Romanian Symphony Choir onder leiding van dirigent Raymond Jansen begon op 8 november en overal waren volle zalen en lovende reacties. Volgens Raymond Jansen is dat niet verwonderlijk. "De Carmina Burana bezit alle ingrediënten om het publiek te prikkelen. Het is aan de ene kant heel bombastisch maar heeft ook hele mooie verstilde stukken", zegt Jansen. "Het is een enorme beleving en dat allemaal in één stuk."

Carl Orffr componeerde in 1937 de Carmina Burana. "Er zitten zoveel herkenningsmomenten in dit stuk want de Carmina Burana is vaak gebruikt als tune voor films en tv", vertelt de dirigent enthousiast. "Dit maakt het concert echt voor iedereen. We speelden laatst in Rotterdam en daar heb ik toeschouwers van alle leeftijden gezien. "

Voor de Carmina Burana betreedt een ensemble van maar liefst 135 man het podium. De muziek wordt gespeeld door International Symphony Orchestra uit de Oekraïne. Het koor is The New Romanian Symphony Choir. "Met dit koor doe ik de Carmina Burana al tien jaar", vertelt Raymond Jansen. "Maar ik vind het erg leuk om verbindingen te leggen tussen gezelschappen. Een nieuwe orkest geeft weer een nieuwe impuls. Daarom heb ik dit jaar voor het orkest uit de Oekraïne gekozen. Dat de muzikanten en koorleden uit verschillende landen komen, is volgens hem helemaal geen probleem. Muziek is een universele taal. Voor mij als dirigent is het mijn taak om na te denken over de timing en het laten overvloeien van de verschillende delen. De leden van het orkest zijn jong (tussen de 27 en 37 jaar maar ze zijn enorm gedreven. En ook het koor is uniek. Het is fantastisch om met deze groep mensen te werken."

De Carmina Burana van Carl Orff is op 18 november te zien in het World Forum Theater. Er zijn twee voorstellingen om 15.00 uur en om 20.00 uur. Kaarten zijn nog beschikbaar en te bestellen via www.eventim.nl. Meer informatie over de voorstelling is te vinden op carmina.concert.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden