Logo grootrijswijk.nl


Een trotse Loek Bosman te midden van zijn hoofdrolspelers uit 'The Wiz'
Een trotse Loek Bosman te midden van zijn hoofdrolspelers uit 'The Wiz' (Foto: Frans Limbertie)

'Schaven aan talent is het leukste'

  Cultuur

Door Frans Limbertie

Het zijn spannende tijden voor de leden van het Rijswijks Jeugdtheater. Over ruim een week beleven zij in de Rijswijkse Schouwburg de première van hun interpretatie van de 'The Wiz'. Maar voordat het zo ver is, moet er eerst nog hard en serieus worden gewerkt. Regisseur Loek Bosman heeft er alle vertrouwen in dat het gaat spetteren! Hij neemt met deze voorstelling afscheid van het Jeugdtheater.

Rijswijk - We vallen net binnen na afloop van een doorloop. De laatste notes worden doorgenomen. Dansdocente Eline Jansen geeft wat dansadviezen en ook zangdocent Koen Both laat zich nog even gelden over de invulling van de liedjes. Regisseur Loek Bosman zet de puntjes op de i en houdt de groep scherp. "Blijf aan je teksten werken, jongens."

Loek Bosman is geen onbekende in het Rijswijkse theaterwereldje. Al meer dan twintig jaar is het vak van theaterdocent zijn passie. Hij maakte producties bij het Rijswijks Lyceum en doet hetzelfde voor het Rijswijks Jeugdtheater. "Een musical regisseren is elke keer weer anders", geeft Loek aan. "Dat komt natuurlijk omdat je met verschillende mensen werkt. Kijk, ik ben een acteursregisseur die kijkt naar wat een speler in huis heeft; hoe vult hij of zij de rol in. Vervolgens ga ik schaven. En dat is het leukste van dit vak, dan komen de talenten pas naar boven. Dan zie je dat spelers vaak veel meer in hun mars hebben dan ze zelf denken."

Tien jaar geleden regisseerde Loek The Wiz ook bij het Rijswijks Lyceum. We krijgen niet hetzelfde stuk te zien? "Absoluut niet!", zegt Loek gedecideerd. "Neem bijvoorbeeld een van de hoofdrolspelers die het karakter van Dorothy neerzet. Dat is een volstrekt andere actrice dan waar ik tien jaar geleden mee werkte. Zij speelt de rol op haar eigen manier." Loek ziet dat de theaterwereld zich ontwikkeld. "Als ik kijk naar het technische totaalplaatje zijn we een stuk verder dan tien jaar geleden. Daardoor krijg je als regisseur ook meer ideeën voor een voorstelling. In de Rijswijkse Schouwburg maken we handig gebruik van beamerbeelden, die we over de hele horizon projecteren. Dat is ons voornaamste decor, naast een paar losse fysieke decorstukken. Ziet er schitterend uit."

Loek werkte in het theater vooral met kinderen, maar maakte ook wel eens uitstapjes naar producties met volwassenen. "Sindsdien heb ik vele mooie producties mogen maken, maar een nieuwe generatie staat nu te trappelen." Na deze voorstelling stopt hij dan ook bij het jeugdtheater. "Ik kijk wel wat er nog op mijn weg komt. Eerst nog even twee weken bloed, zweet en tranen, en dan knallen!"

Voor meer informatie over speeldata en kaartverkoop zie www.rijswijksjeugdtheater.nl.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox