Logo grootrijswijk.nl


Zangers Steffen Morrison en Manoushka Zeegelaar treden in de voetsporen van legendarische artiesten.
Zangers Steffen Morrison en Manoushka Zeegelaar treden in de voetsporen van legendarische artiesten.

Een swingende ode aan soulmuziek

  Cultuur

Dit najaar trekt de voorstelling 'I'm a Soulman' weer langs de Nederlandse theaters. De opzwepende soulshow leidt het publiek door de muziek en geschiedenis van platenlabel 'STAX'; de opnamestudio waar ze racisme en discriminatie omruilden voor talent en optimisme. Steffen Morrison en Manoushka Zeegelaar kruipen tijdens de voorstelling in de huid van de bekende soulartiesten.

Rijswijk - De 'blanke' broer en zus Jim en Estelle Steward beginnen in 1958 een opnamestudio in het hart van een zwarte wijk in Memphis. De studio krijgt al snel veel naamsbekendheid en staat aan de wieg van het legendarische platenlabel STAX. Bekend van hits als 'Knock on Wood', en 'I'm a Soulman'. Ondanks, of misschien wel dankzij, de explosieve sfeer die op dat moment in Amerika heerst, groeien Sam & Dave, Isaac Hayes, Booker T. en STAX's boegbeeld Otis Redding in korte tijd uit tot wereldsterren.

In de voorstelling 'I'm a Soulman' wordt het DNA van de Soul en R&B onderzocht en van een eigentijdse sound voorzien. Het platenlabel werd opgericht in een door rassenrellen en politieke moorden verscheurd Amerika. In de studio bleef deze harde realiteit buiten de muren. "De situatie was zoals hij was", vertelt zangeres Manoushka Zeegelaar-Breeveld. "Het is belangrijk om te vertellen hoe de muzikanten ermee omgingen en hoe zij het feest in zichzelf bleven vieren. Bij STAX draaide het slechts om talent en het maken van goede muziek, niet om huidskleur. De artiesten waren niet blind voor wat buiten de muren gebeurde, maar in de studio bleven ze optimistisch. Het maken van soulmuziek was voor hen een uitlaatklep, een manier om door het leven te komen. Juist dat was de kracht van STAX."

Zanger Steffen Morrison vindt het een eer om in de voetsporen te treden van deze legendarische artiesten. "Al die fantastische artiesten waren baanbrekend en hebben diepe groeven achtergelaten in het muzieklandschap". Ook Manoushka vindt het een eer: "We proberen de artiesten niet te imiteren, dat kan ook helemaal niet. Wel zijn we het aan de muziek verplicht om zo dicht mogelijk bij het gevoel te komen. Ik wil uitstralen wat de artiesten dreef, hoe ze het publiek bespeelden, hoe ze liefhadden en de manier waarop ze in het leven stonden. Het zijn hun songs, maar dan gezongen door Steffen en mij."

De spanning rond het ideaal van STAX is nog altijd actueel, vervolgt producent Michael Varekamp. "De cast van 'I'm a Soulman' is divers. Deze verscheidenheid is volkomen normaal, maar het maakt je bewust van het feit dat diversiteit niet altijd zo vanzelfsprekend was. Het was de kracht van STAX om ondanks de rassenscheiding, opzwepende soulmuziek te maken." Manoushka concludeert: 'Soulmuziek is muziek van de ziel. Als je zo dichtbij je ziel kunt komen en je je open kunt stellen zoals de artiesten van STAX dat deden, dan ben je voor mij een held. Het is de muziek die van de voorstelling een feest maakt!"

I'm a Soulman tourt van 13 oktober tot en met 21 december 2017 langs de Nederlandse theaters. Op woensdag 22 november staat de voorstelling in de grote zaal van de Rijswijkse Schouwburg. Kaarten zijn te koop vanaf €23,50. Meer informatie vind je op de website van de theatervoorstelling.

www.soulmantheater.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox