Logo grootrijswijk.nl


Een heerlijke muzikale voorstelling met schitterende bijdragen van onder andere gitariste Edith Leerkes. Foto: Marian van Soest
Een heerlijke muzikale voorstelling met schitterende bijdragen van onder andere gitariste Edith Leerkes. Foto: Marian van Soest (Foto: Simone Langeveld)

Energieke voorstelling klinkt als klok

  Cultuur

Door Simone Langeveld

Een inmiddels zeventigjarige van Veen wordt omringd door onder andere de muzikanten Edith Leerkes (gitaar), Jannemien Cnossen (viool), Jordi Petit (drum), Kees Dijkstra (elektrisch gitaar), Wieke Garcia (percussie). Samen zorgen ze voor een avond vol muzikale nostalgie afgewisseld met wereldmuziek en nieuwe composities. Met humor en een flinke dosis zelfspot bekijkt Van Veen zijn leven, 'het leven' en is ondertussen maatschappijkritisch.

Rijswijk - Zijn stemgeluid is nog even krachtig en komt direct binnen. Wat is hij? Zanger, violist, pianist of speelt hij het liefst op de mondharmonica? En lijkt hij niet over het toneel te dansen? Al dansende is Herman van Veen de nestor op het toneel die op geheel eigen wijze met een gulle lach over het leven verhaalt. Herman van Veen staat er en overtuigt met zijn werk. Enorm goed is het samenspel met de andere muzikanten: ook allemaal zangers. Het plezier en de kwaliteit spat er vanaf. En ook het publiek mag meedoen. ...Hilversum 3 bestond nog niet... fluit u mee? Het plezier in muziek die zo veelzijdig is. Herman vertelt sprookjes en het toch al wat op leeftijd geraakte publiek geniet als kinderen. Want hoeveel wijsheid, levenservaring en maatschappijkritiek zit hier niet in verstopt? Eigenlijk raak je niet gauw uitgedacht over de rake woorden in zijn teksten die als vanzelf uitgesproken dan weer opeens gezongen zijn. Cynisch is hij nooit. De wereld is dankzij zijn relevante woordgebruik veelkleurig. Denk aan 1e zin van de klassieker: 'Anne'. Vaart, rust, humor, aandacht maar vooral muzikaliteit. De knoopjes van het overhemd gaan los bij 'Marina, marina, marina...' en na een jive op 'Tutti Frutti' komt er een prachtig lied over Vrijheid en dan is er ook tijd voor de pauze. Daarna 'doet alles ertoe'. Misschien begint Herman wel wat vroeg met de verzoeknummers voor een toegift. Maar neem deze tip mee: geef een hard applaus als het gordijn sluit. Het sprookje gaat dan echt nog even verder! Voor oud-collega Erik van der Wurff: "Schrijf me, wat je doet, of het regent, hoe je haar zit, is er een strand, en wie loopt er met je mee?"

Herman van Veen ontving vele internationale onderscheidingen, won de Lennaert Nijghprijs voor beste tekstschrijver en is onder meer Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zijn 183ste CD is uit hij schreef een tachtigtal boeken. Op woensdag 21 februari 2018 kunt u van dit muzikale feest genieten in de Rijswijkse Schouwburg. Zie www.rijswijkseschouwburg.nl

Meer berichten

Shopbox