Logo grootrijswijk.nl


Museumconservator Arjan Kwakernaak in z'n nopjes met unieke Beatles tentoonstelling!
Museumconservator Arjan Kwakernaak in z'n nopjes met unieke Beatles tentoonstelling! (Foto: Frans Limbertie)

"We love them, yeah yeah yeah!!"

  Cultuur

Door Frans Limbertie

Vandaag begint in het Museum Rijswijk een bijzondere tentoonstelling over The Beatles, misschien toch wel de bekendste en belangrijkste popgroep ooit. Het betreft hier foto's van de bekende Britse fotograaf Robert Whitaker. Vanaf de opkomst van The Fab Four tot het moment dat ze stopten met live optredens, geeft hij ons met zijn creatieve prenten een zeer apart inkijkje in de levens van vier jongens uit Liverpool.

Rijswijk - Wanneer ik die dinsdag, twee dagen voor de officiële opening, het museum betreed, word ik verwelkomd door conservator Arjan Kwakernaak. Hij vertelt dat de foto's toevallig op z'n pad kwamen. "Ik werd gepolst door iemand met wie ik al eerder een tentoonstelling had gemaakt. Hij wees me op een unieke collectie foto's van The Beatles, gemaakt door de Engelse fotograaf Robert Whitaker. Foto's ook die nog nooit eerder in Nederland te zien waren. Hij vroeg me of ik eventueel belangstelling had om daar een tentoonstelling over te maken." Arjan bekeek de foto's en werd enthousiast. Ondanks dat hij geen uitbundige fan is, zag hij al gauw brood in dit project. "Het is toch een jeugdherinnering," vertelt hij. Kende hij deze Whitaker? "Ik had zijn naam eerder gehoord, maar in een ander verband, namelijk als oorlogsfotograaf waar hij ook bekendheid door heeft gekregen." De foto's omvatten een korte periode, de jaren '64, '65 en '66, toen ze definitief doorbraken in Engeland, Europa en ook in Amerika. Whitaker trok een jaar of drie met de Beatles op, maar fotografeerde ze voornamelijk offstage. "Hij was een zeer creatieve fotograaf die allerlei settings voor de Beatles bedacht en dat sprak hen ook erg aan," zegt Arjan enthousiast. "Zij gingen erg mee met zijn ideeën en dat zie je vanzelf terug in de foto's. The Beatles ogen erg ontspannen, ze poseren niet maar zijn juist heel erg zichzelf. Je zou kunnen spreken van een soort creatieve kruisbestuiving tussen de fotograaf en de vier nog jonge pophelden. Je ziet gewoon vier jonge knullen die bezig zijn met hun muziek en die opeens hun carrière een hele vlucht zien nemen, daar kalmpjes onder blijven en vooral heel veel lol hebben."

Komt er muziek bij de tentoonstelling? "We zijn zeker druk bezig om te kijken hoe we dat in gaan vullen," geeft de museumconservator aan. "Bij de opening, die zal worden verricht door de Britse ambassadeur Peter Wilson, komt in ieder geval Yorick van Norden bekende Beatles nummers spelen. Wij willen een leuk en afwisselend programma voor ons museum. Aan de ene kant Rijswijkse dingen en daarnaast onderwerpen die een breder publiek aanspreken en waarmee we ook landelijk bereik hopen te krijgen." Met deze tentoonstelling gaat dat zeker lukken!

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox