Logo grootrijswijk.nl


Simone Kleinsma is de spil in de voorstelling Was getekend. Foto: Roy Beusker
Simone Kleinsma is de spil in de voorstelling Was getekend. Foto: Roy Beusker (Foto: Helene Ouwerkerk)

Simone Kleinsma laat Annie M.G. Schmidt weer leven

  Cultuur

Wie is niet opgegroeid met het werk van Annie M.G. Schmidt? Pluk, Jip en Janneke maar ook musicalklassiekers als Foxtrot en Vluchten kan niet meer, staan in ons collectief geheugen. Na films en documentaires brengt Stage Entertainment nu het leven van Annie ten tonele in de musical 'Was getekend'.

Rijswijk - De voorstelling baseert zich op het waargebeurde feit waarbij Annie's zoon Flip tijdens een zoektocht naar Annie's ring, stuit op oude brieven van zijn ouders. Flip wil weten wie zijn moeder nu echt is. Samen met Annie, die het aanvankelijk niks vindt dat haar zoon in haar verleden graaft, gaat Flip terug in de tijd naar het kind Annie en de jonge vrouw Annie.

Met flashbacks ontspint zich het verhaal van een vrouw die onzeker is en zoekt naar erkenning, liefde en vrijheid. Een moeizame jeugd maar een mogelijk nog moeizamere relatie met Dick van Duijn, markeren het leven van de schrijfster. Dick van Duijn had weliswaar een kind met de schrijfster maar scheidde nooit van zijn vrouw en bleef zijn tijd tussen twee gezinnen verdelen. Annie doet wanhopige pogingen om Dick tevreden te stellen. Ze accepteert het dat hij de helft van de week bij zijn vrouw is en verhuist voor hem van het bruisende Amsterdam naar het dorp Berkel en Rodenrijs. En ook op werkgebied blijft Annie onzeker over haar kunnen.

Simone Kleinsma speelt de hoofdrol en zoals we gewend zijn de grande dame van de musicals, doet ze dat subliem. Ook William Spaaij als zoon Flip en Wim Vandendriessche (Annie's vader en Dick van Duijn) spelen goed. Marjolein Touw zet de strenge moeder met de goede hoeveelheid humor neer. Al met al is de voorstelling zeer geslaagd. Het werk van Annie staat op de voorgrond maar is vaak ook met leuke kleine verwijzingen (een man met een krullevaar in de trein) verweven door de musical. De eerste akte is vrolijk en groots, in de tweede akte komt vooral de ontroering naar voren. Bijvoorbeeld in het prachtige 'Zonder jou' wat Annie zingt over de zelfgekozen dood van Dick. Enige curieuze aan de voorstelling is dat Harry Bannink in de musical niet aan bod komt. Aangezien hij toch in één adem met het theaterwerk van Annie wordt genoemd, had hij wel een plek verdiend in deze verder prachtige voorstelling.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox