Foto:

Hoogtepunt of dieptepunt?

  Column

Ferry's column

Je moet op je hoogtepunt stoppen. Ik denk aan dit gezegde sinds de aankondiging dat onze burgemeester Rijswijk gaat verruilen voor Zoetermeer. Een onverwachte transfer van een burgemeester die amper een jaar geleden nog tekende voor een contractverlenging. En nu dan toch kiest voor een nieuw avontuur 15 kilometer verderop in een stad die hem met warme woorden welgemeend welkom heet. Rijswijk ontgoocheld achterlatend.

Zou het gezegde ook door het hoofd van onze burgervader hebben gespookt? Wat maakt dat hij Rijswijk zo plotseling de rug toekeert? Ik ben doorgaans positief maar nu knagen er toch wel wat twijfels. Ook ik zie dat er heel veel dingen goed gaan in de stad. We krabbelen gelukkig een beetje op uit alle corona-ellende, heimachines bepalen met hun doffe dreunen weer het dagelijks ritme van de stad, aan de Burgemeester Elsenlaan verschijnen de indrukwekkende contouren van een nieuwe sporthal. Stuk voor stuk mooie ontwikkelingen. Meer zorgen maak ik mij over onze financiële situatie. De stad stevent opnieuw af op een ernstig begrotingstekort. Nog los van het onverwachte asbestprijskaartje in het Huis van de Stad en allerlei kostbare coronamaatregelen. Zaken die mijn negatieve gevoelens versterken. Verontrust vraag ik mij wel eens af welke misère ons nog te wachten staat.

Vertrouwen en twijfel die om voorrang vechten

De Rijswijkse hoofdpijndossiers zullen onze burgemeester nauwelijks meer raken. Eerdaags trekt hij de deur achter zich dicht en laat hij zijn collegecollega’s, gemeenteraad en de stad met alle zorgen achter. Op naar Zoetermeer, waar weer nieuwe hoofdpijndossiers voor hem klaarliggen. Hoewel nieuwe dossiers? Veel problemen zullen hem bekend zijn. De uit de pan rijzende kosten voor de Wmo en jeugdzorg, onderbezetting bij de politie, boze boa’s, dumpen van grofvuil, oplopende woningtekorten. Wat dat betreft verschilt Zoetermeer nauwelijks van Rijswijk.
Toch is er denk ik één kwestie die onze burgemeester nu kan gaan vergeten, de alsmaar voort etterende discussie over wel/geen Zwarte Piet. Onhandig uitgelokt door volwassen mensen en wat vorig jaar uitmondde in een felle betoging tussen voor- en tegenstanders en in een voor Rijswijk ongekend politievertoon op het Hendrik Ravesteijnplein. Wat een gezellig feest had moeten worden, werd aanleiding voor een ordinaire ruzie die de Rijswijkse inwoners tot op de dag van vandaag in twee kampen verdeelt. Hoezo verbinding?
Zou dit pijnpunt hebben meegeteld bij de beslissing Rijswijk te verlaten? Was hier voor onze vertrekkende burgemeester nog wel eer aan te behalen? Ik kan het hem niet meer vragen, corona verhindert een afscheidsceremonie.
In zijn nieuwe stad Zoetermeer is Zwarte Piet al een gepasseerd station. In onze stad woedt de discussie voort. Besloten is inmiddels de sinterklaasintocht dit jaar maar over te slaan. Rijswijk is gegijzeld door een handvol activisten pro en contra. Geen hoogtepunt helaas, noem het gerust een dieptepunt. En daar wordt niet alleen een burgemeester erg verdrietig van.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden