Foto:

Onthamsteren

  Column

Ferry's column

Ik hoor dat het momenteel erg druk is bij Avalex en Hornbach. Veel mensen gebruiken deze periode van 'thuiswerken' kennelijk om de rommel op zolder of in de kelder eindelijk eens op te ruimen. Met lange rijen bij de milieustraat en uitpuilende magazijnen bij de kringloop als gevolg. En is alle rommel eenmaal geloosd dan wordt kennelijk meteen doorgereden naar de bouwmarkt voor weer nieuwe meuk. De consumptiemaatschappij gaat anno Corona onverminderd door.

Ons opvallende koopgedrag was al meermalen in het nieuws. Supermarkten waar geen zak pasta of rol wc-papier te krijgen was. Alles weggehamsterd. Corona maakte ook dat winkels een streng toegangsbeleid zijn gaan voeren. Een supermarkt binnenlopen zonder winkelwagen is ondenkbaar. Het rest de argeloze klant niet anders dan achter aan te sluiten in de rij (hoe ging dat ook alweer?) om te wachten op een van de teruggebrachte en vervolgens gedesinfecteerde karretjes. En wat vind je vervolgens ín de winkel? Spastische klanten die als marionetten onwennig met een winkelwagentje haakse bochten proberen te maken om vooral toch op anderhalve meter van anderen te blijven.

Nooit geweten dat keuken­kastjes zó groot zijn

Nee, boodschappen doen in Coronatijd is geen pretje. Zelf probeer ik de winkels daarom zoveel mogelijk te mijden. Om af en toe toch iets te kunnen eten, duik ik dus in mijn keukenkastjes. Ik heb er zeven en allemaal barstensvol, net als bij u thuis toch? Ik ben heus niet de enige die nog een doos pasteibakjes heeft overgehouden van dat Kerstpakket 2019 (of was het 2018?). Achter een blik Jumbo-knakworsten vind ik een blikje kalfsragout. Ik struin verder. Vegetarisch stoofpotje van Unox. Ooit gekocht omdat het toch in de aanbieding was. Beetje rijst erbij en eten maar. Corona heeft mij weer doen beseffen dat T.H.T. inderdaad Tenminste Houdbaar Tot betekent. Ik heb afgelopen weken in elk geval nergens last van gehad. En wat heb ik hier? Gestoofde peertjes op sap. Ooit gewonnen bij het kaarten dacht ik. Beetje aardappelpuree erbij, een in de vriezer achtergebleven karbonaatje en smullen maar weer. En zo maak ik al wekenlang de vreemdste maaltijden, gewoon vanuit mijn keukenkastjes.

Ik heb eigenlijk nooit geweten dat ik zovéél ruimte in mijn keuken had. En ook mijn 100 liter grote vrieskist mag er zijn. Ik heb afgelopen weken eindelijk eens gekeken wat er in de onderste helft lag. De Van Dobben bitterballen - 'te consumeren voor 8 april 2018' en waarschijnlijk overgehouden van de jaarwisseling 2017 - heb ik niet meer aangedurfd. Net als een of ander stijf gevroren prakje, vermoedelijk hutspot. Geen idee meer hoe lang dat er al ligt, maar ik heb het geruimd. Samen met nog wat andere proviand van onduidelijke herkomst.

Het wachten is nu op het moment dat Albert Heijn zijn knaagdieren loslaat en dat we weer uitgenodigd worden te gaan hamsteren. Ik ben er in elk geval klaar voor, mijn keukenkastjes en vriezer zijn inmiddels schoon en leeg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden