Foto:

Complotje

  Column

Column Tim Kersjes

Wat is het onderhand, week vijf van de ‘intelligent lockdown’? En welke dag is het eigenlijk vandaag? De hele dag thuis zitten en tussen de gezinsbedrijven door nog wat werk verzetten maakt dat het besef van tijd een beetje vervaagt, net als de grens tussen werk en privé. De dagen zien er ook beetje hetzelfde uit, al was het afgelopen Paasweekend een fijne uitzondering. Het kringetje waarin ik me beweeg is (met een goede reden natuurlijk) zeer beperkt. Dagelijks hetzelfde uitje naar het parkje in de buurt om daar de kinderen even de benen te laten strekken. Net als alle jonge ouders uit de buurt die ik er elke dag tegenkom. ‘s Avonds, als het niet zo druk is, nog even een klein wandelingetje naar een supermarkt om wat boodschappen te halen voor de volgende dag (niet hamsteren!). En dat is wel zo’n beetje. Je zou er bijna een beetje gek van worden.

Oeps, een beetje teveel rondgeklikt op Facebook

De recente cijfers van het RIVM laten zien dat de aanpak lijkt te werken, maar hoe lang gaat het nog duren? Ik durf het nog niet hardop te zeggen, maar het lijkt erop dat dit voorlopig nog wel aanhoudt. Zelfs zo lang nog, dat op vakantie gaan deze zomer er misschien niet eens in zit. Je kan niet zomaar naar het buitenland, want veel landen hebben de grenzen gesloten voor toeristen en andere invliegers. Lekker weg in eigen land? Kamperen kan eigenlijk niet, en een vakantiehuisje zal onbetaalbaar zijn. Het zal dus wel bij rondhangen in en om het huis blijven de komende maanden, zomer incluis.

Gelukkig is er altijd meer dan genoeg te doen. Zo heeft u Netflix vast nog niet uit, kunt u eindelijk beginnen aan de stapel ongelezen boeken op uw nachtkastje of eindelijk die ooit bestelde LOI-cursus serieus oppakken. En anders biedt het verdere internet nog genoeg interessant vermaak. Zolang u maar zinnig bezig blijft en niet de greep op de werkelijkheid verliest. Dat kan trouwens ook prima op datzelfde internet, waar u de gekste verhalen kunt lezen. Van verveelde lokale krant-columnisten tot spannende verhalen over de vermeende relatie tussen het coronavirus en 5G. Iets met dat de straling van 5G corona veroorzaakt of iets dergelijks. Ik ga al die rare onbewezen onzin hier niet nog eens voor het voetlicht brengen, maar ik zou u ook niet aan willen raden om zelf te gaan Googlen.

Maar het blijf helaas niet bij gekke praatjes. Bij de buren in Rotterdam en elders in het land hebben enkele onverlaten onlangs al zendmasten in brand gestoken. De brandstichters waren dan zelf weer aangestoken door al die complottheorieën over de gevaren van 5G. Het is een blijkbaar een buitenshuisactiviteit voor mensen die tijdens hun lockdown net een beetje teveel hebben rondgeklikt in de duistere krochten van Facebook, overtuigd raken van allerlei onbewezen onzin en vervolgens er op uitgaan om een zendmast in brand te steken. Ik snap, het zijn verwarrende tijden, maar laten we hopen dat niemand hier in de buurt het in zijn hoofd haalt om zendmasten onklaar te maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden