Foto: RHOBBY

Opletten

  Column

Column

Het begon met een mysterieus virus op een vismarkt, ver weg in de binnenlanden van China, en intussen zijn de nieuwsberichten over nieuwe besmettingen in Nederland niet meer bij te houden. Ik ga mij hier dan ook maar niet wagen aan het noteren van een nummer, want tegen de tijd dat deze krant op uw mat ploft, is het alweer achterhaald. Wel schijnt er nu een student ergens in zijn studentenkot in Den Haag in quarantaine te zitten. Op het Rijswijkse plein werd iemand door mannen in witte pakken afgevoerd. Vorige week, in de trein naar mijn werk, spotte ik het eerste mondkapje. Een collega is verordonneerd om twee weken thuis te werken omdat ze vorige week geskied heeft in Italië. En de impact op grotere schaal is ook voelbaar. Miljarden aan beurswaarde is verdampt, maar erger nog: de Chinese fabrieken waar uw nieuwe kerstballen gemaakt worden liggen stil. U kunt dus komend najaar misschien geen vers setje ballen halen. U zult dus met gepaste gelatenheid uw oude ballen maar weer van zolder moeten halen. Maar ach, bij kerst gaat het om de gedachte, niet om de spullen, nietwaar?

Dat nieuws over het coronavirus (formeel COVID-19) gaat zo snel, dat het toch bijna niet bij te houden is wat er nou klopt en wat niet. Zo scheen er afgelopen een bericht rond te gaan in de Rijswijkse kringen op social media dat er het coronavirus nu ook Rijswijk had bereikt. Er zouden meteen krachtige maatregelen getroffen zijn: winkelcentrum In De Bogaard zou hermetisch afgesloten zijn. Het bericht bleek uiteindelijk nepnieuws te zijn, maar in de maalstroom van nieuws over COVID-19 klonk het toch niet helemaal ongeloofwaardig. Maar toch, mijn fantasie ging met me op de loop. Stelt u zich toch eens voor: u komt net de Hema uit met een zakje rookworstchips als plotseling overal sirenes afgaan en mannen in witte pakken opduiken. Een gepantserde bus van het leger rijdt het voetgangersgebied in, en uit een megafoon komt de mededeling dat het winkelcentrum wordt afgegrendeld om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daar zit u dan, met pak ‘m beet nog een paar shoppers, gevangen in In De Bogaard. De bekende Franse filosoof Sartre stelde al eens ‘De hel, dat zijn de anderen’. Dat lijkt me dubbelop als je in een hermetisch afgesloten winkelcentrum als In De Bogaard zit.

Klein gebbetje natuurlijk, maar het is te makkelijk om hier flauw over te doen. Of het coronavirus af te doen als gewoon een heftige griep waar je je niet al te druk over hoeft te maken. Dat is onzin, zeker als u al wat ouder bent of zwakker immuunsysteem hebt. Gelukkig kon de gemeente Rijswijk bevestigen dat het inderdaad nepnieuws was, er was nog helemaal geen coronabesmetting in Rijswijk. Met de nadruk op 'nog', want het lijkt onvermijdelijk dat wij ook een keer aan de beurt zijn. Om een andere filosoof, Arthur Schopenhauer, te citeren: 'Het ergste moet nog komen.' Nou was die Schopenhauer een onverbeterlijke zwartkijker, maar ik vind het toch best spannend. Hopelijk worden we gered door de aanstormende warme lente: het coronavirus houdt niet zo van warm weer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden