Foto: RHOBBY

Sterren

  Column

Column Tim Kersjes

Vroeger, toen ik nog een klein jongetje was, wilde ik niets liever dan astronaut worden. Bij de bibliotheek leende ik boeken over het heelal en van Lego bouwde ik altijd raketten en Space Shuttles. Ik was altijd blij als ik weer eens aan de beurt was voor een spreekbeurt, want dan kon ik me weer uitleven met een ruimte-onderwerp. Toen ik een jaar of acht was, schreef ik zelfs een brief aan Wubbo Ockels, en ik kon mijn geluk niet op toen ik zowaar een brief terug kreeg, inclusief een foto met handtekening! Rond die leeftijd kreeg ik ook een kleine telescoop, die ik graag voor mijn slaapkamerraam zette om zo naar de sterren te kijken. Ik zag het al helemaal voor me, in een raket naar de sterren, op zoek naar avontuur. Die fantasieën had ik vooral te danken aan sciencefictionfilms en vooral Star Trek.

Een groot gebrek aan wiskundig talent

Ach, op die leeftijd ben je nog gezegend met de grenzeloze naïviteit dat je alles kan worden als je later groot bent. Maar helaas, al snel genoeg liep ik tegen een belangrijke beperking aan: ik was helemaal niet slim genoeg om astronaut te kunnen worden. Of nou ja, ik bleek vooral geen aanleg te hebben voor wis- en natuurkunde, dus een carrière als astronaut zat er helaas niet in. Verdere keuzes in jonge jaren hielpen natuurlijk ook niet: waarom zou je een mislukte filosofiestudent in een baan om de aarde schieten? Ik ben dus aan de aarde gekluisterd, al ben ik verder nog best goed terecht gekomen. En ondanks het gemis aan natuurkundig talent, is de fascinatie voor het heelal en (mogelijk toekomstige) ruimtereizen gebleven.

Groot was dan ook mijn verrassing om te lezen dat er hier in ons eigen Rijswijk een heuse sterrenwacht is! Op 28 en 29 februari worden de Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden, maar het persbericht dat dit aankondigde, was voor mij een echte eye opener. We hebben hier namelijk een Stichting Sterrenwacht Rijswijk. Nooit geweten! Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen zal de stichting een aantal telescopen opstellen op het terrein van de Rijswijkse Petanque Club Aba (even terzijde: ook nooit geweten dat Rijswijk een petanque club heeft!), zodat u zelf naar de sterren kunt kijken. Maar de mooiste ontdekking is nog wel dat de Stichting Sterrenwacht Rijswijk blijkbaar een vaste plek heeft, bovenop een flat van 12 verdiepingen in Steenvoorde. Er is toch geen mooiere, meer poëtische plek in de platte Rijswijkse polders te bedenken voor een sterrenwacht: hoog op het dak van een flat, zodat je alvast wat dichterbij de sterren bent.

Dat komt van pas, want bij de Sterrenwacht Rijswijk doen ze ook aan astrofotografie: het fotograferen van de sterren. Daar moet je een lange adem voor hebben, want even een kiekje schieten met een smartphone levert niet die bijzondere plaatjes op die u online kunt vinden als u zoekt op astrofotografie. Het is een aangename verrassing te leren dat er zoiets gewoon te leren is hier in Rijswijk. Het kleine jongetje in mij, met zijn astronautendroom, hoopt ooit een keer op die twaalfde verdieping te staan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden