Foto: RHOBBY

Vrijdagmiddag

  Column

Het was een flinke politieke rel afgelopen weekend: Thierry Baudet van het Forum voor Democratie wist via Twitter te melden dat twee dierbare vriendinnen van hem in de trein waren lastig gevallen door vier Marokkanen. In dezelfde tweet noemde hij ons, de Nederlanders, ook maar even 'lief en kinderlijk naïef', en sloot hij af met de oproep 'Breek los uit politiek correct gelul! Red dit land!'. Al snel bleek dat het enige gelul in zijn eigen tweet zat, want het bleek een aantoonbaar onjuist bericht te zijn. Een dag later waren de dierbare vriendinnen gedevalueerd tot 'twee jonge vrouwen die goede bekenden van mij zijn' en de vier Marokkanen in kwestie waren gewoon controleurs van de NS. Baudet krabbelde terug men een politiek correct excuus door zijn tweet te bestempelen als 'te snel, en te stevig'. Lekker makkelijk.

De aanhangers van Baudet vinden ophef over zoiets al snel overdreven. Tuurlijk, Baudet zat er naast, maar het had ook zomaar wél waar kunnen zijn, las ik her en der op sociale media. En alle ophef bewijst maar weer dat je door de verstikkende politieke correctheid in dit land nooit iets mag zeggen en De Problemen niet mag Benoemen. Dat dit natuurlijk onzin is, wordt ook hier lokaal bewezen door Beter voor Rijswijk (BvR). Die partij stelde onlangs wat kritische vragen aan het gemeentebestuur, en die zijn toch niet bepaald politiek correct te noemen.

BvR wil namelijk opheldering over de overlast die veroorzaakt wordt door de huisvesting van Stichting Amal. 'Stichting Amal Rijswijk is gevormd uit het initiatief van een aantal Rijswijkse ouders van Marokkaanse afkomst.', zo lees ik op de website. Kijk aan, weer Marokkanen. BvR heeft van 'verschillende omwonenden' (er staat niet bij of het er twee, twaalf of tweehonderd zijn) dat de wijk elke vrijdagmiddag bijkans ten onder gaat aan een tsunami van gebedszoekers. In het pand van Stichting Amal is namelijk een gebedsruimte gevestigd, en u weet wellicht dat het vrijdagmiddaggebed nogal belangrijk is voor moslims. 'De straat staat dan vol met dubbel geparkeerde auto's.', omdat er schijnbaar veel bezoekers van buiten Rijswijk komen.
Beetje parkeeroverlast? Nee, de situatie is nog veel erger. De brief van BvR opent met "Omwonenden zijn al meerdere keren aangesproken door bezoekers van buiten de wijk met de vraag "waar bevindt de moskee zich". U begrijpt, dit is het Multiculturele Drama in het klein. De raadsvragen zijn een beetje mal ('Er is een gebedsruimte in dit gebouw, is dat hetzelfde als een moskee?. Zo nee wat is dan het verschil?') maar laten we wel wezen: BvR laat zien dat het met de integratie wel snor zit, want zo'n zin 'waar bevindt de moskee zich', dat lijkt me meer dan keurig Nederlands.

We kennen BvR als een partij die zich graag nogal stevig uitlaat over de medeburger van een migratieachtergrond. Dat mag. Maar een beetje insinueren hoe erg het is als een moslim op vrijdagmiddag even de weg vraagt, is van hetzelfde 'niveau' als zo'n stevige tweet van Baudet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden