Foto: RHOBBY

Kuch

  Column

Persberichtje van onze gemeente van vorige week: ‘Rijswijk onderschrijft doelstelling Schone Lucht Akkoord’. Het Schone Lucht Akkoord (SLA), dat klinkt nou als een akkoord waar iedereen wel z’n handtekening onder zet, want wie is er nou tegen schone lucht? Het SLA is een initiatief van de rijksoverheid, en is een akkoord tussen het rijk, gemeenten en provincies. De doelstelling zal bij u niet uit de lucht vallen: schonere lucht in heel Nederland, en dan in het bijzonder de luchtvervuiling verminderen in 2030. Dat is nodig, want luchtvervuiling en dan vooral fijnstof is onvoorstelbaar ongezond. Gemiddeld levert u zo’n 9 maanden aan levensverwachting in, en kunt u er daarnaast ook allerlei akelige ziektes van krijgen, van astma tot een verhoogd risico op longkanker. Maar liefst 11.000 overlijden elk jaar vroegtijdig door ongezonde lucht. Kortom: uitstekend dat dit wordt aangepakt.

Vooral voor ons Rijswijkers is de situatie benauwd. Dat de lucht in Rotterdam smerig is, kan iedereen indenken, maar Rijswijk staat samen met Rotterdam bovenaan de lijst van de plekken met de meest vervuilde lucht van Nederland. Het AD meldde eerder deze maand dat Rijswijk, Rotterdam en Schiedam de meest vervuilde steden als het gaat om uitstoot door verkeer en industrie. De ronkende kop boven het artikel luidde ‘Lucht in Rijswijk is zo vies dat je nietsvermoedend zes sigaretten per dag rookt.’ Laat u zich dus niet foppen door al dat mooie groen dat we hier in Rijswijk hebben, want u zuigt uw longen hier vol met fijnstof, met alle gevolgen van dien. Ik schrok hier best van en daarom juich ik het SLA van harte toe. De brede aanpak is logisch, want vieze lucht houdt zich natuurlijk niet aan gemeente- of provinciegrenzen.

Maar de gemeente Rijswijk heeft, in tegenstelling tot 36 andere gemeenten, nog niet haar handtekening gezet onder het SLA. Dus ‘we’ onderschrijven inderdaad de doelstellingen, maar de gemeente wil zich nog niet committeren. Waarom? Omdat de gemeente druk bezig is met haar eigen plannetjes, want er wordt gewerkt “aan een eigen Actieplan Luchtkwaliteit. Zodra de maatregelen voor gemeente, bedrijven en bewoners uit dit lokale plan door college van B&W zijn vastgesteld, sluit Rijswijk zich formeel aan bij het nationale akkoord.” Belangrijk onderdeel van dat plan is de al veelvuldig aangekondigde ondertunneling van de Beatrixlaan, maar dat is nog niet alles. ‘Er staan veel meer maatregelen op stapel. In ‘klad’ is er een actieplan, waarin ook wordt gekeken naar het uitbreiden van de milieuzone’, aldus het AD. Als het kladje is omgezet tot een daadwerkelijk Rijswijks plan, gaan we dus meedoen met het landelijke plan. Dat maakt toch een wat halfslachtige indruk. De grote buurman Den Haag heeft ook al jaren een eigen Actieplan Luchtkwaliteit, maar de Hagenezen zijn wel gewoon één van de eerste ondertekenaars. Geen twijfels aan de goede bedoelingen verder, maar het had toch een krachtiger signaal afgegeven als Rijswijk gewoon meteen had meegetekend als één van de meest vervuilde steden van Nederland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden