Foto:

Proefballonnetje

  Column

Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering voor de kerst, misschien wel de feestelijkste periode van het jaar, slaagde de gemeenteraad erin toekomstige Rijswijkse feestjes flink te verzieken door in te stemmen met een heus ballonnenverbod. En ook confetti afschieten is tegenwoordig verboden binnen onze gemeentegrenzen. GroenLinks, PvdA en D66 wist een meerderheid van de raad ervan te overtuigen om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) hiertoe aan te passen. In het vervolg zullen Rijswijkse festiviteiten een toonbeeld van soberheid zijn. U mag nog hoogstens met een papieren vlaggetje wapperen, maar zonder ballonnen is er geen klap meer aan. Tenminste, als we Beter Voor Rijswijk (BvR) mogen geloven. Die partij noemt het ballonnenverbod een onbegrijpelijke zet. “Ballonnen zijn leuk, feestelijk, vrolijk en maken mensen blij! [...] BvR is dus geen voorstander voor een VERBOD op ballonoplatingen, omdat wij ons er terdege van bewust zijn, dat bij sommige ceremoniële gelegenheden men enkele ballonnen op wil laten.”

Eerlijk is eerlijk, BvR erkent dat het oplaten van ballonnen inderdaad slecht is voor het milieu, “dus laat zo weinig mogelijk ballonnen op in de vrije natuur! Alle ballonnen die de lucht in gaan, komen uiteindelijk ook weer een keer naar beneden”. Zeker, het probleem is natuurlijk wel een beetje dat je niet zo goed weet waar je ballon dan terecht komt, en je kan er ook maar weinig aan doen. Zoals het aangenomen amendement aangeeft: “Opgelaten ballonnen en bijbehorende restanten (zoals linten, ijzerdraad en touwtjes) komen ongecontroleerd neer op het aardoppervlak en veroorzaken op de bodem en in het water zwerfafval en schade aan het milieu. Het richt bovendien schade aan bij verschillende dieren.” U kunt zich misschien afvragen of, met alles wat gaande is in de gemeente, de raad niet wat belangrijkers te doen heeft. Maar als we kijken naar de landelijke ontwikkelingen, voert BvR een achterhoedegevecht. Eerder dit jaar bleek dat het aantal gemeenten met een verbod op ballonoplatingen hard stijgt. In 2017 had 5 procent van de gemeenten een ballonnenverbod, een jaar later ging het al om 17 procent, blijkt uit cijfers van stichting De Noordzee. De trend is gezet door gemeenten die dicht bij de Waddenzee liggen, die met zo’n verbod willen voorkomen dat er troep in de zee terechtkomt. Maar nu gaan dus ook steeds meer landinwaartse gemeenten meedoen en dat lijkt me een uitstekend plan.

Beetje inconsequent is het wel, want straks met de jaarwisseling gaat er weer een enorme afvalberg aan zooi de lucht in, en blijft er ook altijd een troep achter. De gemeente zet dan wel schoonmaaktreintjes in (waar ik al eerder over schreef op deze plek), maar de schoonste oplossing is gewoon een algeheel vuurwerkverbod, zoals de gemeente Apeldoorn van plan is. Dat scheelt ook een hoop overlast voor mens en dier. Dit jaar zijn er al vrijwillige vuurwerkvrije zones. Ik ben benieuwd of de gemeente durft door te pakken, en vuurwerk en ander overlastgevende toestanden met de jaarwisseling gaat verbieden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden