Over gewicht gesproken

  Column

En de winnaar is: Zoetermeer! Hoewel winnaar, misschien dat de nummer 1 positie in deze regionale competitie overgewicht niet het meest begeerde resultaat is. Feit is dat in die gemeente maar liefst 53% van de inwoners kampt met overgewicht. Oorzaken worden niet genoemd. Opvallend is misschien wel dat de meeste bijnamen van Zoetermeer, ik noem Sweet Lake City, Zoetka en Zoetje, allemaal iets met zoet te maken hebben.

Rijswijk doet het overigens niet veel slechter. In onze gemeente zeult 49% van de bewoners een hoger gewicht mee dan goed voor hen is. Niet meteen om je heen gaan kijken nu, maar in onze stad is dus ook de helft gewoon te zwaar. Echte 'winnaar' in onze regio is Delft, daar bleef de teller steken op 44%. Nog altijd een cijfer om niet blij van te worden lijkt me.

Rijswijk heeft een breed scala van voorzieningen om Zoetermeer snel van deze troon te stoten. Kijk alleen maar eens naar de In de Bogaard. Als er één obesitasstimulerende locatie in deze regio is, is dit wel ons winkelcentrum. Kom maar eens mee.

Hoezo gaan lopen naar In de Bogaard of op de fiets? Met zulke inspanningen verbrand je alleen maar calorietjes. Nee, je komt hier lekker lui met de auto, want parkeren doe je bijna letterlijk ín het winkelcentrum. De parkeergarage is weliswaar ondergronds, om boven te komen nodigt de lange roltrap je gelukkig uit de gewone trap vooral links te laten liggen.

Eenmaal bovenaan de roltrap wanen onze zwaargewichten zich als een klein kind in een snoepwinkel. Links prijst de kippenboer zijn broodjes kroket al aan. Pal daarnaast word je uitgenodigd die heerlijke Quarter Pounder te proeven en chocoladeliefhebbers hebben hun oog allang laten vallen op de naastgelegen snoepwinkel. Visliefhebbers slaan een visje aan de haak en wie nog steeds geen keuze heeft gemaakt, haalt in de cafetaria daarnaast een puntzak patat met dubbel mayonaise.

Wie iets verder draait, vindt meteen de volgende fastfoodgigant of kan kiezen voor een van de aan het Bogaardplein gevestigde lunchrooms/restaurants. En met een beetje geluk is de oliebollenkraam weer open of is er die dag kermis of braderie, waarvan de kooplieden je ook graag helpen je pondjes op pijl te houden. Zien eten, doet eten. Dat zie je verderop weer aan het bomenplein, waar de mensen ongeduldig staan te dringen voor een broodje worst of die ´echte verse patat´. Ook op dit plein legt de detailhandel het steeds vaker af tegen de oprukkende horeca.

Zoetermeer kan dus opgelucht ademhalen. Rijswijk pakt de handschoen op en gooit zijn hele gewicht in de strijd. Alleen al dankzij In de Boogaard heeft de nu nog regionale kampioen overgewicht er straks een geduchte concurrent bij. Nieuwe cijfers over een jaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden