Foto:

Verlanglijstje

  Column

Het duurt niet lang meer of de goedheiligman meert weer aan in Rijswijk. Nou ja, van aanmeren is dit jaar geen sprake. De vaste aankomstplek langs de Cromvlietkade is helaas onbegaanbaar vanwege onderhoudswerkzaamheden. De Sint komt te paard naar Rijswijk. Gelukkig heeft u nog tijd om na te denken over uw verlanglijstje tot de Sint er is. En u weet natuurlijk ook: het budget van de Sint is niet onbeperkt en zoveel past er niet in een schoen.

Hetzelfde geldt ook voor onze gemeente. Op dit moment is de gemeente druk bezig met haar eigen verlanglijstje, in de vorm van de begroting voor 2020. Zoals eerder gemeld had de gemeente vorig jaar €7.5 miljoen, en in 2019 zal naar verwachtingen eindigen met een tekort van nog eens €3 miljoen. Dit heeft natuurlijk desastreuze gevolgen voor de begroting, want er is dus minder geld voor Leuke Dingen voor de Mensen. Nou zal kauwgom krabben en graffiti verwijderen niet hoog op ieders verlanglijstje staan, maar het is toch jammer dat de gemeente zelfs hierop moet bezuinigen.

Er komt bijna letterlijk een schip met geld binnen

Iedereen die er stiekem wel eens van droomt om extravagante zaken op zijn verlanglijstje te zetten, droomt er ook wel eens van om de loterij te winnen. En nee, mijn staatslot van laatst heeft niets opgeleverd. Maar toch, kon het schip met geld maar eens langskomen. Voor de gemeente komt er over niet al te lange termijn daadwerkelijk een schip met geld binnen. De gemeente Rijswijk is namelijk mede-aandeelhouder van Eneco, maar de aandelen gaan in de verkoop. Aan de ene kant is dat slecht nieuws, want hierdoor loopt de gemeente het jaarlijkse dividend van ongeveer € 900.000 mis. Aan de andere kant is het buitengewoon prettig nieuws. Onze gemeente verwacht namelijk maar liefst €40 miljoen op te strijken bij de aandelenverkoop. Over een schip met geld gesproken! Onlangs stuurde het college een brief naar de raad met daarin een voorstel over hoe die poet verdeeld gaat worden. Komend voorjaar begint de ‘strategische verkenning’. Oftewel: kom maar door met die verlanglijstjes!

Een deel van het geld zal gebruikt worden om de reserves weer op orde te brengen en dat is logisch. Maar dan? De burgemeester heeft het zelf over “investeringen die bijdragen aan een toekomstbestendig Rijswijk”. Maar met tien partijen in de gemeenteraad zal elke partij zijn wensenlijstje hebben, dus langs deze weg wens ik ons lokale bestuur alvast veel wijsheid toe als het geld uitgegeven gaat worden. Trouwens, hoe zou uw verlanglijstje voor Rijswijk eruit als u €40 miljoen te verdelen had? Als u goede ideeën hebt, is nú het moment om uw favoriete gemeenteraadslid een mailtje te sturen. Moet er bijvoorbeeld een kek kunstwerk komen op het plein voor In De Bogaard komen? Vijf jaar gratis parkeren voor iedereen? OZB omlaag? Of steekt u het liever in zonnepanelen op de daken van openbare gebouwen? Laat maar horen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden