Foto:

Als de blaadjes vallen

  Column

Twee straten bij mij vandaan woont Job. Niet zijn echte naam natuurlijk, maar dat terzijde. Job dus, een opgeruimd man. En zijn woonstraat ook. Geen stukje zwerfvuil is veilig voor hem. Is er illegaal vuil gedumpt náást de container, Job stopt het erín. Het hekje van het schoolplein open? Job doet het dicht.

Hondenpoep achterlaten in zijn straat? Weinig kans. Een auto 10 centimeter buiten het vak geparkeerd? Job vraagt de eigenaar zijn voertuig binnen de strepen te zetten. Straatverlichting kapot? Job pakt de telefoon. Bezems slijt Job aan de lopende band, de vloer van zijn balkonnetje moet vanwege de veegslijtage zeker elke twee jaar opnieuw worden gecoat. Met Job kun je twee kanten op. Of je irriteert je aan Job vanwege zijn soms autistische trekjes, of je bent blij met hem en dan vooral met al het mooie opruimwerk dat hij belangeloos in onze wijk verricht. Zelf behoor ik tot categorie twee.

Nu de blaadjes weer van de bomen vallen, is Job helemaal in zijn sas. Job was jarenlang fervent supporter én gebruiker van de bladkorven die door de gemeente elke herfst in zijn straat werden neergezet. Job stapelde die korven altijd binnen no-time vol-voller-overvol. Je kon goed zien dat Job in Scheveningen geboren is.

Zo simpel. Een paar m/v-tjes naast die veegwagen

De gemeente liet onlangs doorschemeren dat het plaatsen van bladkorven in het kader van de bezuinigingen gaat stoppen. Wie denkt dat Job hiervan wakker ligt, heeft het mis. Dat zag ik eerder deze week, op weg was naar de brievenbus. Door Job's straat deed een veegwagen zijn best de gevallen blaadjes van de straat te zuigen. Een kansloze missie, onze wijk is een van de laatste aan Den Haag grenzende gebieden waar gratis vreemdparkeerders nog jarenlang welkom blijven.
Dan zie ik opeens Job. Gewapend met zijn bijna onafscheidelijke bezem veegt hij de blaadjes tussen de auto´s vandaan richting rijbaan, waar de veegwagen de veegklus afmaakt. Hoe simpel kan het zijn. Een of twee m/v-tjes met bezem naast de wagen om de rotzooi van de stoep of goot richting die allesverslindende borstels te schuiven. Voor Job geen probleem, die staat 24/7 voor zijn straatje klaar. Ook in deze bladerenperiode.

Eigenlijk gun je elke straat z'n eigen Job. En terwijl ik dit schrijf denk ik dat in bijna elke Rijswijkse straat al een vergelijkbaar mannetje of vrouwtje te vinden is. Okay, misschien niet zo overdreven als onze Job. Niet iedereen heeft zin om zijn straatje schoon te vegen, zeker niet de hele dag. Iets dat hierbij wellicht kan helpen is als gemeentereinigers ruimschoots van tevoren eens gaan melden wanneer zij in welke straat de blaadjes komen vegen. Er zijn vast genoeg mensen bereid een handje te komen helpen. Ik zou zeggen, gemeentewerf grijp deze kans. Met een beetje creativiteit zijn al die Rijswijkse blaadjes even snel weer van de straat als van de bomen verdwenen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden