Foto:

Weggooier

  Column

"Winkelcentrum In de Bogaard kun je straks ­weggooien". Roland Kahn, eigenaar van het investeringsbedrijf Cool­investments, windt er zoals altijd geen doekjes om. In een interview over de komst van het vernieuwde Leidsenhage, dat vanaf 2020 Mall of the Netherlands gaat heten, trapt de flamboyante ondernemer ons Rijswijkse winkelcentrum nog even de goot in.

Terecht is Kahn blij dat hij voor zijn merken MS Mode, America Today en Sapph wat kostbare winkelmetertjes in het nieuwe Leidschenhage heeft kunnen verwerven. Minder leuk is dat hij een nabijgelegen winkelcentrum, dat hem decennialang een warm onthaal gaf, meteen als afgedankt verklaart. Stank voor dank.

De teloorgang van In de Bogaard hebben we voor een deel aan onszelf te wijten. Internetwinkels blijken een gevoelige concurrent ook voor de Rijswijkse winkelier. In mijn straat melden zich dagelijks alle pakketbezorgers van NL Post tot DHL, in uw straat zal dit vast niet anders zijn. Vanuit hun vaak krakkemikkige dieselbusjes leveren zij handenvol pakketjes af bij uw huisadres of - als u er even niet bent - dat van uw buren. Dat veel winkelketens zich door dit digitale koopgedrag gedwongen zien hun winkeldeuren te sluiten, is niet meer dan een logisch gevolg.

Als we Kahn goed begrijpen, sluit ook de Rijswijkse winkel van MS Mode tussen nu en ergens in 2020 haar deuren. Na het faillissement van Kahn´s Coolcat sloot de investeerder eerder ook al zijn Rijswijkse vestiging van America Today. In de Bogaard raakt zo zoetjesaan de ene na de andere bekende winkelketen kwijt.

Veel Rijswijkers hadden het graag anders gezien. In hun ogen zouden nieuwe publiekstrekkers zoals Primark of Zaza ons lokale winkelparadijsje een enorme oppepper kunnen geven. Mijnheer Kahn denkt hier duidelijk anders over. Hij hecht meer waarde aan een 'hypermodern' winkelcentrum met 'superbeleving', waar je als consument - je moet het maar willen - een hele dag kunt doorbrengen. Ons In de Bogaard zal aan zulke criteria nooit meer kunnen voldoen.

Kahn staat in zijn recht. Maar vertrekken uit Rijswijk en dan roepen dat je ons winkelcentrum daarna kunt weggooien, is de arrogantie ten top. Misschien moeten we Kahn's merken vanaf nu maar gaan boycotten en hem nog even laten voelen dat we van zijn laatdunkende houding jegens Rijswijk niet zijn gediend.

Zelf kan ik mij niet tot de MS Mode-clientèle rekenen, anders had ik zeker meegeboycot. Dus bij deze een oproep aan alle Rijswijkse dames 'met een maatje meer': Laat die winkel van mijnheer Kahn vanaf nu links liggen. In de Bogaard trekken we er zelf wel doorheen, samen met die goedwillende winkeliers die hier wél willen blijven. Mijnheer Kahn kan de Leidschendamse pot op. Wat een weggooier zeg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden