Foto:

Krabben en schrapen

  Column

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag. Bij de buren in Den Haag was er het gebruikelijke ceremonieel met koets, Oranjeliefhebbers, Ridderzaal en natuurlijk het Koffertje. Volgens de officiële cijfers gaan werkenden er maar liefst 2% op vooruit, gepensioneerden gaan er waarschijnlijk op achteruit. Zo’n voorspelling is heus niet uit een dikke duim gezogen, maar de wereld is onvoorspelbaar dus ik zou maar nergens op rekenen.

De rijksoverheid heeft de afgelopen jaar flink wat geld overgehouden: in 2018 bleef er maar liefst €12 miljard over. Dichterbij huis is dat wel anders. Zoals genoegzaam bekend had de gemeente Rijswijk afgelopen jaar een flink tekort, van maar liefst €7,5 miljoen. Met alle miljarden die tijdens Prinsjesdag over de tong gingen, lijkt €7,5 miljoen een fooi maar voor onze gemeente was het veel geld. Toen het verlies bekend werd gemaakt, beloofde de gemeente alle uitgaven nog eens tegen het licht te houden en te kijken waar er nog wat bezuinigd kon worden. Dat is hard nodig, want ook in 2019 denkt de gemeente in de min te eindigen. De lokale ambtenarij ging met een kaasschaaf door de begroting en kwam met een lijstje van ombuigingen (want ‘ombuigingen’ klinken minder vervelend dan ‘bezuinigingen’).

Kauwgom krabben kost blijkbaar €10.000

Uit de lijst blijkt dat de gemeente heeft gekozen voor laaghangend fruit, en de bezuinigingsmaatregelen zijn "voorstellen met weinig impact

...

en redelijk eenvoudig te voeren". Dan bent u natuurlijk nieuwsgierig waar de gemeente gaat schrapen. Zo zijn er een aantal ‘groene’ posten die komen te vervallen. Het duurzaamheidsfonds wordt gehalveerd met €20.000 en de gemeente plukt €40.000 uit de pot voor energietransitie. Ook interessant: de gemeente had voor 2019 maar liefst €20.000 gereserveerd voor de aanplant van "duurzame bomen. Hierbij gebruiken we een folie om te voorkomen dat de wortels te snel naar boven groeien." Maar helaas, dat project gaat niet door want (zo staat het er echt) "Van dit project hebben wij verder niets meer vernomen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden