Foto:

Alcoholcontrole

  Column

Zaterdag. In de tuin verjaardag van mijn schoondochter gevierd. Bij de BBQ een paar glazen bier en wijn verorberd. Ja ja. ik weet het, een paar is twee, maar u moet mijn woorden maar niet al te letterlijk nemen. Ik ga verder. Zondagmiddag. Met mijn broertje naar het Jazz Festival Delft gefietst voor het optreden van zangeres Merel Sophie. Wat kan die meid mooi zingen zeg, die doet haar naam alle eer aan. Paar glazen bier gedronken daar op het terras aan het Brouwplein. Dat liep gesmeerd, maar wat wil je ook met zo'n straatnaam?

Ik ben aan het tellen geslagen na het nieuws dat afgelopen week door de Afkickkliniek Nederland naar buiten werd gebracht. Nederland zou een aanzienlijk aantal overmatige drinkers kennen. Gemiddeld drinkt 1 op de 11 volwassenen overmatig veel alcohol. Die nemen dan meer dan 21 (mannen) en 14 (vrouwen) glazen alcohol per week. Waarom dit onderzoek uitgerekend tijdens alweer de tweede hittegolf dit jaar naar buiten komt, is mij een raadsel. Het hitteprotocol is in werking gesteld en het RIVM adviseert vooral voldoende te drinken. Of zou dat juist de reden zijn de waarschuwing nu af te geven?

Nul% bier? Sorry, mijn brouwer doet niet mee.

De alcoholcontrole blijkt in het hele land te zijn uitgevoerd. Kennelijk ook in Rijswijk en in onze gemeente zou 6% van de inwoners overmatig drinken. Hoe de onderzoekers aan deze cijfers zijn gekomen heb ik even niet kunnen terugvinden. Mij is in elk geval niks gevraagd. U wel? Overmatig drankgebruik concentreert zich volgens het onderzoek vooral in 'rijke' gemeentes en van de twaalf provincies is Noord-Holland de koploper. Problemen zijn het grootst 'boven de rivieren', terwijl juist het zuiden van Nederland bekend staat van het genieten van eten én drinken. Ook saillant, op de waddeneilanden laten ze de alcohol rijkelijk vloeien. Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog staan hoog in de top-10 van gemeentes met de meeste overmatige drinkers.

U en ik voelen ons natuurlijk niet aangesproken. Wij hebben geen ingewikkeld onderzoek nodig om vast te stellen of en wanneer we te diep in het glaasje kijken. En wij zijn ook verstandig genoeg op tijd de fles te laten staan en op zoek te gaan naar gezondere alternatieven. Toch? De verkoop van alcoholvrij bier is in elk geval naar recordhoogte gestegen. Mijn probleempje: uitgerekend de brouwers van mijn favoriete Alfa Pils weigeren halsstarrig een alcoholvrije variant op de markt te brengen. "Wij zijn bierbrouwers en doen niet mee aan deze hype. Wie zo nodig 0.0% alcohol wil drinken, pakt maar een glas limonade."

Misschien moet ik dan maar mijn tapkraan dichtdraaien door ook de geldkraan dicht te draaien. Weet u wat? Ik beloof plechtig dat ik het bedrag, dat ik normaliter aan drank besteed, ga halveren. Deal!
Huuh, lees ik nu in de supermarktfolder dat voor mijn favoriete wijntje deze week weer 1+1 gratis geldt?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden